Składniki: 6 łyżek mąki 6 łyżek cukru 3 jajka3/4 kostki margaryny 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 3 duże jabłka Sposób przyrządzenia: Margarynę stopić i ostudzić. Dodać cukier, jajka, mąkę, proszek do pieczenia oraz owoce, dokładnie wymieszać i wylać na wąską foremkę, posmarowaną tłuszczem i posypaną tartą bułką. Wstawić do piekarnika na 45 minut w…
Tag: placki
Ciasta
Tarta z serkiem i galaretką
by Żaneta Nasiłowska • • 0 Comments
Składniki: 2 szkl. mąki ¾ kostki margaryny 1/8 kostki smalcu 2 żółtka 3 łyżki cukru pudru 1 op. cukru waniliowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia ½ kg serka waniliowego galaretka Sposób wykonania: Wszystkie podane składniki z wyjątkiem serka i galaretki zagnieść dokładnie ze sobą. Następnie ciasto rozwałkować i wylepić nim formę wysmarowaną tłuszczem i posypanej…
Ciasta
Ciasto z wiśniami Kariny
by Karina Gac • • 0 Comments
Ciasta
Ciasto z kawałkami jabłka
by Sylwia Świętochowska • • 0 Comments
Składniki: 3 jajka 8 łyżek cukru 9 łyżek mąki 9 łyżek oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 jabłka Sposób wykonania: Żółtka utrzeć razem z cukrem. Następnie białka ubić na sztywną pianę i delikatnie połączyć ją z mąką. Dodać jeszcze proszek do pieczenia oraz olej a na koniec masę z żółtek. Całość wymieszać i przelać…
Masy do ciast
Masa marcepanowa
by Mirosława Matyjaszczyk • • 0 Comments
Składniki: 25 dkg migdałów 25 dkg cukru 1/8 litra wody sok z jednej cytryny ½ łyżki octu 6% Sposób przyrządzenia: Migdały sparzyć, obrać ze skórki i przepuścić przez maszynkę. W rondelku ugotować z cukru, wody i octu syrop tak żeby był ciągnący i nieco schłodzony ucierać. Dodać sok cytryny i przyrumienione migdały.