Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: piwo

Karp duszony w piwie

Składniki: 1 kg karpia 2 cebule 1 marchewka 3 łyżki masła ½ l ciemnego piwa 10 dag suszonego piernika 2 goździki sok z ½ cytryny sól pieprz Sposób wykonania: Cebulę posiekać i zeszklić na rozgrzanym maśle po czym dodać marchewkę startą na tarce. Chwilę trzymać na ogniu po czym dodać karpia pokrojonego na kawałki. Doprawić…

Zupa piwna z serem

Składniki: 4 szklanki piwa 3 żółtka 4 łyżki cukru 1/2 szklanki śmietany 25 dag ścisłego sera białego 4 – 5 goździków szczypta cynamonu Sposób wykonania; Żółtka utrzeć razem z cukrem. Nie przerywając ucierania dodawać stopniowo śmietanę. Następnie powstałą masę podgrzewać na małym ogniu i wlewać stopniowo piwo cały czas mieszając. Dodać jeszcze goździki oraz cynamon…

Grzane piwo

Składniki 6 butelek jasnego piwa 10 dag cukru 1 kawałek cynamonu 10 goździków 2 łyżki skórki pomarańczowej smażonej w syropie Sposób wykonania: Do 1 l piwa dodać goździki, cukier, cynamon oraz skórkę pomarańczową. Trzymać na ogniu około 7 minut. Po tym czasie całość przecedzić i wlać resztę piwa, wymieszać i podgrzać.