Składniki: 6 dużych, dojrzałych pomarańczy 1 łyżka masła 1 łyżka cukru pudru 20 dkg gęstego jogurtu lub serka mascarpone Sposób wykonania: Na patelni rozgrzać masło, dodać posiekane orzechy pistacjowe, chwilę smażyć aż orzechy zaczną się rumienić. Dodać cukier, wymieszać dokładnie, wyłożyć na talerz z ręcznikiem kuchennym aby obsączyć orzechy z nadmiaru tłuszczu. Owoce umyć i…
Tag: pistacje
Porady i Ciekawostki
Duszone pory z pistacjami
by Daria Ignaczak • • 0 Comments
Składniki: 2 pory 1 szkl bulionu warzywnego 2 łyżki oleju 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki sosu śliwkowego 2 łyżki miodu pitnego ½ cytryny 4 łyżki pokruszonych orzeszków pistacjowych Sposób wykonania: Dokładnie oczyszczone pory przekroić na pół po czym pokroić na 2 milimetrowe paseczki. Usmażyć je na rozgrzanym oleju. Po kilku minutach zalać je gorącym…
Listy
Napój z pistacjami
by Krystyna Skotarczak • • 0 Comments
Składniki: 300 ml kubka naturalnego jogurtu 1 łyżeczka cukru 1 ¼ kubka wody 2 łyżki przecieru z truskawek 1 łyżeczka pokruszonych pistacji Sposób wykonania: Jogurt ubić trzepaczką aby stał się uszyty, wówczas dodać cukier. Nie przerywając ubijania wlewać stopniowo wodę oraz przecier owocowy. Ubijać jeszcze 2 minuty i przelać do szklanek. Przed podaniem posypać pistacjami.
Torty
Tort z orzechami na biszkopcie
by Nikola Słowikowska • • 0 Comments
Dodatki
Lukier pistacjowy
by Jagoda Panek • • 0 Comments
Składniki: 50 g pistacji ½ szkl. drobno zmielonego cukru 3-4 krople olejku pomarańczowego odrobina kwasku cytrynowego łyżeczka piure ze szpinaku Sposób wykonania: Pistację utłuc po czym wymieszać z cukrem, olejkiem pomarańczowym i kwaskiem cytrynowym. Gdy masa stanie się gładka i jednolita dodać jeszcze piure ze szpinaku aby zabarwił lukier na zielono.