Składniki: 1 kg cielęciny zadniej 4 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka ziół prowansalskich sól pieprz Sposób wykonania: Cielęcinę natrzeć solą, pieprzem oraz ziołami prowansalskimi. Następnie skropić go oliwa z oliwek i przełożyć o brytfanny. Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec około 1,5 godziny. W trakcie pieczenia polewać mięso sosem z pieczenia, lub jeśli to…
Tag: pieczone
Porady i Ciekawostki
Papryka pieczona z żółty serem
by Wanda Jach • • 0 Comments
Składniki: ½ kg papryki 15 dag żółtego sera 6 jaj 5 dag masła Sposób wykonania: Paprykę wstawić do piekarnika i piec, aż skórka zrobi się czarna. Wówczas wyjąć ją i wstawić do torebki foliowej i odstawić na bok aby ostygła. W między czasie jajka roztrzepać po czym dodać do nich starty ser na tarce, wymieszać…
Porady i Ciekawostki
Gruszki chińskie pieczone z marmoladą pomarańczową
by Magda Maciaszek • • 0 Comments
Składniki: 2 dojrzałe gruszki chińskie 4 łyżki masła 1 łyżeczka soku z cytryny 2 łyżeczki cukru szczypta mielonego cynamonu 4 łyżeczki marmolady pomarańczowej Sposób wykonania: Gruszki umyć, osuszyć, obrać ze skórki. Przekroić wzdłuż na połowę, usunąć rdzeń i gniazda nasienne. Łyżeczka usunąć część miąższu tak aby powstałe wgłębienie pomieściło 1 łyżeczkę marmolady. Gruszki posmarować obficie…
Porady i Ciekawostki
Pieczone kulki ziemniaczane z wędzonką
by Piotr Mroziński • • 0 Comments
Składniki: 5 ziemniaków ½ szkl startej bułki tartej 3 łyżki mąki 2 łyżki masła 4 łyżki śmietany 1 jajko 10 dag wędzonki sól pieprz Sposób wykonania: Ziemniaki ugotować w mundurkach po czym je obrać i zemleć. Następnie na rozgrzanym maśle przesmażyć bułkę tartą. Wówczas zdjąć ją z ognia i dodać roztrzepane jajko, śmietanę mąkę, pokrojoną…