Składniki:
- 40 dag filetów z dorsza
- 1 kostka bulionu warzywnego
- 1 cukinia
- 1 papryka
- 1 cebula
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka ziół prowansalskich
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
Filety rybne zalać wodą i odstawić na godzinę.
Po tym czasie odcedzić je, opłukać pod bieżącą wodą i przełożyć do rondelka.
Podlać odrobiną wody i dusić na małym ogniu do miękkości z dodatkiem kostki bulionowej.
Następnie przełożyć filety rybne do naczynia żaroodpornego wysmarowanego olejem.
Każdą warstwę przełożyć kawałkami cukinii, paskami papryki i krążkami cebuli.
Podlać ½ szkl bulionu z gotowania się ryby a wierzch posypać posiekanym czosnkiem i ziołami prowansalskimi.
Skropić oliwą i wstawić do rozgrzanego piekarnika na 30 minut.