Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pieczony dorsz z cukinią i papryką

 

Składniki:

 

  • 40 dag filetów z dorsza
  • 1 kostka bulionu warzywnego
  • 1 cukinia
  • 1 papryka
  • 1 cebula
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania:
Filety rybne zalać wodą i odstawić na godzinę.
Po tym czasie odcedzić je, opłukać pod bieżącą wodą i przełożyć do rondelka.
Podlać odrobiną wody i dusić na małym ogniu do miękkości z dodatkiem kostki bulionowej.
Następnie przełożyć filety rybne do naczynia żaroodpornego wysmarowanego olejem.
Każdą warstwę przełożyć kawałkami cukinii, paskami papryki i krążkami cebuli.
Podlać ½ szkl bulionu z gotowania się ryby a wierzch posypać posiekanym czosnkiem i ziołami prowansalskimi.
Skropić oliwą i wstawić do rozgrzanego piekarnika na 30 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *