Składniki: 12 kromek bułki wrocławskiej 24 plastry cukinii 12 plastrów pomidora 12 plasterków sera topionego gouda 2 jajka 1 szklanka mleka 3 łyżki mąki kukurydzianej lub pszennej sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Jajka zmiksować z mlekiem i przyprawami. Plastry cukinii przyprawić, moczyć w mleku i dokładnie obtoczyć w mące. Na patelni rozgrzać olej, usmażyć na złoty…
Tag: pieczona
Listy
Por zapiekany w sosie orzechowo serowym
by Paweł Kwasiborski • • 0 Comments
Składniki: 6 białych części pora 20 dkg tartego żółtego sera ½ szklanki mleka 10 dkg obranych orzechów włoskich sól, biały pieprz Sposób przyrządzenia Pory umyć, oczyścić, zalać osolonym wrzątkiem, gotować 10 minut, obsączyć. Mleko doprowadzić do wrzenia, dodać ser, mieszając gotować aż ser się rozpuści. Orzechy drobno posiekać, dodać do mleka z serem, sos przyprawić…
Listy
Por w sosie orzechowym
by Paulina Ryńska • • 0 Comments
Składniki: 50 dkg białych części pora kilka zielonych liści pora 1b szklanka łuskanych orzechów włoskich 3 ząbki czosnku natka pietruszki lub kolendry 1 papryczka chili 4 łyżki soku z granatów sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Pory oczyścić, wypłukać. Zalać wrzątkiem i gotować, białe części 30 minut, liście 10 minut. Wyłożyć na durszlak, obsączyć. Białe części przekroić…
Listy
Pory marynowane
by Anna • • 0 Comments
Składniki: 50 dkg białych części pora Marynata: 1 szklanka wody 3 łyżki oliwy sok z 1 cytryny 1 liść laurowy sól, pieprz, tymianek, kolendra – do smaku Sposób przyrządzania: Pory dokładnie wypłukać, oczyścić, zalać wrzątkiem na 5 minut. Po lekkim schłodzeniu ostrym nożem pokroić pora na kawałki o długości 3 cm. Składniki marynaty wymieszać w…
Listy
Sałatka jarzynowa w cebuli
by Ania • • 0 Comments
Składniki: 4 cebule 1 ogórek 2 pomidory 1 ugotowane na twardo jajko ½ szklanki majonezu 1 łyżka posiekanej natki pietruszki sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Cebulę obrać, ściąć wierzchołek, używając noża i łyżeczki wydrążyć jej środek. Wydrążone kawałki cebuli posiekać. Ogórka obrać ze skóry, jajko ze skorupek. Pomidora sparzyć, obrać ze skórki, przekroić na połowę, usunąć…