Składniki: 15 dag orzechów włoskich łyżka soku z cytryny 2 łyżki likieru grand marnier 8 brzoskwiń cukier sól Sposób wykonania: Orzechy zalać likierem oraz sokiem z cytryny i odstawić na 15 minut. W między czasie obrać brzoskwinie, pokroić na mniejsze kawałki, usuwając pestki i dokładnie je zmiksować. Wówczas dodać orzechy i jeszcze raz zmiksować. Na…
Tag: owoce
Porady i Ciekawostki
Koreczki z suszonych owoców i sera pleśniowego
by Piotr Biedrzycki • • 0 Comments
Składniki: garść suszonych owoców: śliwki, morele op sera pleśniowego garść orzechów nerkowca kilka plasterków suszonej szynki Sposób wykonania: Szynkę pokroić na 2 cm paski. Następnie każdy suszony owoc owinąć paskiem szynki i nadziewać je na szpikulce od szaszłyków. Przeplatając orzechami nerkowca oraz kosteczkami sera pleśniowego. Podawać od razu po przygotowaniu.
Porady i Ciekawostki
Gruszki na ostro w białej czekoladzie
by Bartek Choiński • • 0 Comments
Składniki: 4 gruszki garść rodzynek 8 śliwek kalifornijskich 2 suszone papryczki chili 6 goździków Łyżka gwiazdek anyżu 6 ziaren pieprzu mała laska cynamonu butelka czerwonego wina tabliczka białej czekolady Sposób wykonania: Umyte gruszki obrać ze skórki, pozostawiając ogonki. Następnie przekroić je wzdłuż na pół i przełożyć do rondla. Dodać do nich goździki, anyż, pieprz oraz…
Porady i Ciekawostki
Gruszki z serem pleśniowym i żurawiną
by Karolina Barczak • • 0 Comments
Składniki: 4 gruszki kawałek sera plesniowego 8 łyżeczek żurawiny Sposób wykonania: Umyte gruszki przekroić na połówki ( nie obierać). Następnie delikatnie wydrążyć gniazda nasienne a w ich otwory włożyć po łyżce dżemu. Pokruszyć je jeszcze kawałkami sera i zawinąć całość w folię aluminiową. Grillować około 5-10 minut do miękkości gruszki.
Porady i Ciekawostki
Surówka z dyni z jabłkiem i winogronami
by Urszula Maj • • 0 Comments
Składniki: 30 dag dyni 2 winne jabłka 1 szkl kwaśnej śmietany 1 szkl winogron łyżka posiekanego koperku sok z cytryny cukier puder biały pieprz Sposób wykonania: Obraną dynię zetrzeć na tarce po czym skropić ją sokiem z cytryny i oprószyć cukrem pudrem. Następnie obrać jabłka ze skórki, usuwając gniazda nasienne i pokroić je w…