Składniki: 50 dkg krewetki gotowane mrożone 5 jajek ugotowanych na twardo 50 dkg główki zielonych szparagów 1 szklanka bulionu rybnego lub drobiowego 2 szklanki białego wina żelatyna Sposób przyrządzenia: Krewetki rozmrozić, przelać wrzątkiem na sicie, obsączyć. Jaka obrać, podzielić na ćwiartki. Szparagi ugotować lub jeśli użyjemy konserwowych wypłukać, obsączyć. Z bulionu, wina i żelatyny przygotować…
Tag: owoce morza
Zakąski
Kalmary faszerowane paluszkami krabowymi
by Olga • • 0 Comments
Składniki: 4 odwłoki kalmarów paluszki krabowe 1 szklanka bulionu drobiowego żelatyna 2 łyżki majonezu Sposób przyrządzenia: Tuszki kalmarów dokładnie umyć, ewentualnie sprawić (patrz tutaj). W rondlu doprowadzić do wrzenia wodę, dodać kalmary, gotować przez 5 minut, odstawić, pozostawić w wywarze aby się razem z nim schłodziły. Z bulionu i żelatyny przygotować roztwór wg instrukcji na…
Krewetki
Krewetki tygrysie w pikantnym cieście
by daga • • 0 Comments
Sałatki
Sałatka kurylska
by Tereska • • 0 Comments
Składniki: 1 szklanka krewetek koktajlowych 1 ogórek 3 ugotowane na twardo jajka majonez sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Ogórka umyć, osuszyć, pokroić w „makaroniki, przyprawić solą i pieprzem, przełożyć na sito aby obciekł z nadmiaru soku. Jajka obrać, pokroić w kostkę. Krewetki rozmrozić, przelać na sicie wrzątkiem, osuszyć. Wszystkie składniki sałatki wymieszać z majonezem, ewentualnie doprawić,…