Ośmiornica to drapieżny głowonóg o 8 ramionach spiętych błoną. Najczęściej można je spotkać w rejonach raf koralowych w mocno zasolonych morzach. Znane jest około 250 gatunków żyjących współcześnie, tylko część z nich jest jadalne. Ośmiornice jak to drapieżniki żywią się rybami i skorupiakami. W Polsce ośmiornice w handlu są dostępne zamrożone lub mocno schłodzone w…
Tag: owoce morza
Listy
Przekąska z awokado i krewetek
by Małgorzata Jarecka • • 0 Comments
Składniki: 20 krakersów 20 skropionych sokiem z cytryny plastrów awokado o wymiarach krakersa 20 średniej wielkości usmażonych krewetek Sposób przyrządzenia: Na krakersie ułożyć plaster awokado, a na nim jedną krewetkę. Spiąć całość wykałaczką. Podawać na wyłożonym sałatą półmisku.
Listy
Sos do ryb i krewetek
by Artur Bieńko • • 0 Comments
Składniki: ½ szkl majonezu ½ szkl ketchupu 25 ml whisky 1 łyżeczka soku z cytryny szczypta soli Sposób wykonania: Majonez wymieszać z ketchupem. Następnie dodać whisky, sok z cytryny i szczyptę soli. Całość dokładnie wymieszać.
Listy
Krewetki w piwie
by Joanna Papiernik • • 0 Comments
Składniki: ½ kg krewetek 1 szkl jasnego piwa ½ szkl maki pszennej ½ szkl mąki kukurydzianej 1 jajko sól pieprz ½ szkl oleju Sposób wykonania: Jajka roztrzepać po czym dodać do niego piwo oraz obie mąki. Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Odstawić na 1 godzinę. Po tym czasie zanurzać w…
Listy
Spaghetti z owocami morza Iwony
by Iwona Podgórna • • 0 Comments
Składniki: 40 dkg makaronu spaghetti ½ kg owoców morza/ mrożonki, mieszanka/ cebula czosnek 2 marchewki żółta i zielona papryka mała cukinia sok z ½ cytryny koncentrat pomidorowy szklanka białego wytrawnego wina 2 łyżki koniaku szczypta cukru sól, pieprz do smaku Sposób przyrządzenia: Mieszankę owoców morza rozmrozić, skropić sokiem z cytryny i przyprawić solą i pieprzem,…