Składniki: 600 g żabnicy 1 strąk zielonej papryki 1 cebula 3 łyżki oliwy z oliwek 3 łyżki soku z cytryny 2 ząbki czosnku sól pieprz 16 krewetek 16 liści laurowych Sposób wykonania: Rybę, paprykę oraz cebule pokroić na małe kawałki. Następnie oliwę z oliwek wymieszać sokiem z cytryny oraz sól i pieprzem. Do powstałej marynaty…
Tag: owoce morza
Listy
Smażone ośmiorniczki
by Ada Misztal • • 0 Comments
Składniki: 900 g ośmiorniczek 115 g mąki sól pieprz olej słonecznikowy Sposób wykonania: Ośmiorniczki oczyścić po czym tułowie pokroić w krążki a macki pozostawić w całości. Następnie mąkę połączyć z solą oraz pieprzem i obtaczać w niej ośmiorniczki. Wrzucić na patelni z rozgrzanym olejem do 180 stopni. Smażyć około 1 minuty do momentu, aż staną…
Listy
Mule po francusku
by Asia Kostrzewa • • 0 Comments
Składniki: łyżka oliwy z oliwek cebula 2 łyżki zmiażdżonego czosnku puszka pomidorów ½ szkl posiekanej natki pietruszki 1 szkl wytrawnego czerwonego wina pieprz 2 kg małży Sposób wykonania: Posiekaną cebule i czosnek przesmażyć na rozgrzanej oliwie. Wówczas dodać pomidory, rozgnieść je łyżką [p czym dodać jeszcze posiekaną natkę pietruszki oraz pieprz do smaku. Trzymać na…
Listy
Chłodnik z krewetkami Klaudi
by Klaudia Górka • • 0 Comments
Składniki: 1 op krewetek w zalewie ¾ l kwasu chlebowego 1 op śmietany 1 ogórek 2 jajka 2 łyżeczki szczypiorku 2 łyżeczki koperku sól pieprz Sposób wykonania: Krewetki odsączyć z zalewy i dodać do niej kwas chlebowy oraz śmietanę. Następnie ugotowane i obrane jajka oraz ogórek pokroić w kostkę a szczypiorek i koperek posiekać i…
Listy
Zupa z muli Oli
by Ola Filipiak • • 0 Comments
Składniki: 1 kg muli 1 butelka białego wytrawnego wina ½ l bulionu warzywnego 1 łyżka masła 1 cebula 1//2 łyżeczki oregano sól pieprz cukier Sposób wykonania: Posiekaną cebulę zeszklić na rozgrzanym maśle, wówczas wlać bulion oraz wino i doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Całość podgrzać po czym dodać zioła oraz dokładnie oczyszczone mule. Trzymać…