Składniki: 4 pomarańcze butelka białego wina półsłodkiego kostki lodu Sposób wykonania: Z pomarańczy wycisnąć sok. Następnie dodać do niego wino. Całosc dokałdnie wymieszać i przelać do dzbanka. Na koniec wrzucić kostki lodu.
Tag: owoc
Listy
Kompot z suszu Agaty
by Agata • • 0 Comments
Składniki: 0,5 kg suszonych owoców (gruszki, śliwki, jabłka) 2 litry wody 5 goździków 1 mały cynamon lub 2 łyżeczki z proszku cukier Sposób wykonania: Owoce zalać wodą i odstawić na 1 godzinę. Po tym czasie ugotować w tej samej wodzie w której się moczyły. Następnie zdjąć z ognia i dodać jeszcze goździki, cynamon oraz cukier…
Listy
Smażone banany z cynamonem
by Kamila Ptak • • 0 Comments
Składniki: 4 banany 50 g masła 1/4 l wina deserowego 1/2 łyżeczki cynamonu Sposób wykonania: Banany obrać ze skórki po czym przekroić je wzdłuż na pół. Następnie posypać je cukrem i smażyć na maśle, aż staną się złociste. Wówczas podlać je winem i oprószyć cynamonem. Trzymać na małym ogniu około 5 minut.
Listy
Makowiec z jabłkiem
by Patrycja Cichoń • • 0 Comments
Składniki: 30 dag maku 30 dag jabłek 1 szklanka cukru 6 jajek 2 łyżki kaszy manny 2 łyżki proszku do pieczenia 1/2 kostki masła bakalie Sposób wykonania; Mak sparzyć wrzątkiem po czym zemleć go 2 krotnie. Dodać masło oraz cukier i całość dokałdnie utrzeć. Następnie dodać jeszcze żółtka, starte jabłka, kaszę, proszek do pieczenia oraz…
Listy
Schab duszony z jabłkiem
by Natalia Tyburska • • 0 Comments
Składniki: 75 dag schabu 4 kwaśne jabłka łyżka oleju łyżka cukru majeranek sól Sposób wykonania: Schab natrzeć majerankiem oraz solą. Następnie obsmażyć go na rozgrzanym tłuszczu. W między czasie jabłka pokroić na półplasterki, które posypać cukrem i dodać do schabu. Podlać całość woda i dusić na małym ogniu pod przykryciem. Miękkie mięso podzielić na porcje…