Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: owoc

Owocowy zawrót głowy

Składniki: 1/2 melona 4 mandarynki 4 owoce kiwi 30 dag daktyli 2 plastry ananasa 1/2 szklanki zalewy z ananasa sok z cytryny 1 jabłko kilka gwiazdek anyżku Sposób wykonania: Miąższ melona pokroić w kostkę, obrane mandarynki podzielić na cząstki. Natomiast obrane kiwi pokroić w plasterki a ananasa w kostkę. Wrzucić jeszcze daktyle i całość wymieszać.…

Brzoskwinie z winem i likierem

Składniki: 1 puszka brzoskwiń 1 butelka (0,7 l.) białego wytrawnego wina 1/2 szklanki likieru pomarańczowego Sposób wykonania: Brzoskwinie odsączyć z zalewy. Następnie zalać je winem oraz likierem. Dokładnie wymieszać i wstawić do lodówki na 2 godziny. Po tym czasie ułożyć owoce w pucharkach i zalać je alkoholem.

Ciastka orzechowo-bananowe

Składniki: 300 g mąki 50 g posiekanych orzechów szczypta soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 dojrzale banany, rozgniecione widelcem 125 g masła (roztopionego) 175 g cukru 75 g jogurtu naturalnego 2 jajka 1 op. cukru waniliowego Sposób wykonania: Mąkę wymieszać z solą i proszkiem do pieczenia po czym dodać jogurt, roztopione masło, cukier oraz…

Lodowe mleczko

Składniki: 2 dojrzałe banany 4 kulki lodów waniliowych pół litra mleka dowolne owoce do dekoracji Sposób wykonania: Umyte banany obrać, pokroić w plasterki, zmiksować z przegotowanym wystudzonym mlekiem. Do pucharków włożyć kulki lodów, zalać mlekiem i udekorować kawałkami owoców

Deser bananowy z likierem

Składniki: 6 bananów 3 mandarynki półtorej szklanki bitej śmietany 6 łyżek likieru czekoladowego pół tabliczki gorzkiej czekolady garść rodzynków Sposób wykonania: Banany umyć, obrać ze skórki, pokroić w grube plastry. Mandarynki umyć, obrać, podzielić na cząstki, oczyścić z błonek. Owoce ułożyć w pucharkach, polać likierem. Bitą śmietanę przełożyć do szprycy, wyciskać na owoce. Posypać deser…