Składniki: 1/8 szkl. startego chrzanu ¼ szkl. tłustej śmietany 1/8 łyżeczki aromatyzowanej soli 12 rozłupanych ostryg pieprz 12 azjatyckich łyżek do zupy 1 cytryna Sposób wykonania: Chrzan wymieszać razem ze śmietaną oraz solą i odstawić na bok. Następnie na każdej z łyżek ułożyć po ostrydze, na nich rozkładamy odrobinę śmietanowego sosu. Posypać całość jeszcze pieprzem…
Tag: ostrygi
Owoce morza
Ostrygi z chrzanem Aleksandry
by Aleksandra Mikołajczak • • 0 Comments
Składniki: 1/8 szkl. starego chrzanu ¼ szkl. tłustej śmietany 1/8 łyżeczki aromatyzowanej soli 12 świeżo rozłupanych ostryg pieprz 12 azjatyckich łyżeczek do zupy 1 cytryna Sposób wykonania: Śmietanę wymieszać razem z chrzanem. Doprawić do smaku solą. Następnie na każdej z układamy ostrygę. Na ostrydze kładziemy keks chrzanowej śmietany i posypujemy całość szczyptą pieprzu. Podawać udekorowane…
Owoce morza
Potrawka z ostryg w pysznym sosie
by Roxana • • 0 Comments
Składniki: 2 szkl. śmietany 12 % 2 szkl. bulionu z małży 2 łyżki sosu Worcester odrobina sosu tabasco 12 ostryg bez muszli 2 łyżki masła 4 łyżki posiekanego szczypiorku sól pieprz Sposób wykonania: Do małego rondla wlać śmietanę, bulion, sos Worcester i tabasco. Całość wymieszać, doprawić do smaku solą oraz pieprzem i doprowadzić do zagotowania,…
Owoce morza
Ostrygi z grilla w sosie
by Kika • • 0 Comments
Składniki: 24 ostrygi na połówkach muszli ½ szkl. ketchupu 1 łyżka jabłkowego octu winnego 1 łyżeczka sos Worcester 1 łyżeczka miodu Sposób wykonania: Ostrygi ułożyć na grillu muszą do dołu. W między czasie ketchup wymieszać z octem winnym, miodem oraz sosem Worcester. Następnie gdy ostrygi zaczną robić się gorące każdą polać sosem i grillować przez…
Owoce morza
Ostrygi w chrzanowej śmietanie
by Bogas • • 0 Comments
Składniki: 12 ostryg na polówce muszli gruboziarnista sól ¼ szkl. śmietany 1 łyżeczka chrzanu sól pieprz Sposób wykonania: Sól wyspać na dno naczynia żaroodpornego po czym ułożyć na niej ostrygi. Następnie śmietanę ubić na sztywno, wówczas doprawić ja do smaku solą oraz pieprzem po czym dodać chrzan i dokładnie wymieszać. Na każdej ostrydze rozłożyć po…