Składniki:
- 2 szklanki jogurtu naturalnego
- 1 litr zimnej wody najlepiej /niegazowana/
- 2 ząbki czosnku
- 1 długi zielony ogórek
- 1 łyżka orzechów nerkowca
- 1 łyżka orzechów włoskich
- pęczek szczypiorku
- 1 łyżka posiekanej mięty
- sól, pieprz do smaku
Składniki: 2 szkl. mąki ½ szkl. cukru ¾ kostki masła 1 jajko ¼ łyżeczki sody 2 łyżeczki cukru waniliowego ¼ szkl. cukru 1 łyżeczka cynamonu 30 połówek orzechów włoskich Sposób wykonania: Masło posiekać razem z mąką, dodać cukier waniliowy oraz sodę po czym wbić jajko i całość dokładnie zagnieść. Z powstałego ciasta formować kulki, które…
Składniki: 15 dkg łuskanych orzechów laskowych 10 dkg masła 15 dkg masła 15 dkg cukru pudru 5 dużych jajek ½ tabliczki gorzkiej czekolady 1 stołowa łyżka rumu 4 stołowe łyżki miąższu bułki drobno utłuczony gożdzik cukier puder do posypania ciasta dżem morelowy lub brzoskwiniowy Sposób przyrządzenia: Orzechy uprażyć zdjąć skórkę, zemleć drobno w młynku. Masło…
Składniki: 2 kg filetów z indyka 1 cukinia 10 dag orzechów pistacjowych 20 dag żółtego sera 2 cebule 2 łyżki oleju sól pieprz Sposób wykonania: Cebulę oraz cukinie pokroić i podsmażyć na rozgrzanym oleju. W między czasie ser zetrzeć na tarce a orzechy zemleć. Wszystkie składniki wymieszać ze sobą. Następnie mięso rozbić aby powstał płat,…
Składniki: 20 dag jabłek 10 dag łuskanych orzechów włoskich 1 banan majonez 50 ml śmietany cytryna Sposób wykonania: Obrane jabłka pokroić w kostkę, którą skropić sokiem z cytryny, banana pokroić w plasterki a orzechy posiekać. Następnie resztę soku z cytryny wymieszać z majonezem oraz śmietaną i dodać owoce oraz orzechy. Całość wymieszać i odstawić na…