Składniki: 2 kalarepki 100 g orzechów włoskich 4 łyżki posiekanego estragonu 4 łyżki posiekanego lubczyku ½ szkl. majonezu 4 łyżki jogurtu 4 ząbki czosnku sok z cytryny sól Sposób wykonania: Obrane kalarepki zetrzeć na tarce, dodać posiekane orzechy, lubczyk oraz estragon. Następnie majonez wymieszać z jogurtem, posiekanym czosnkiem oraz solą. Powstałym sosem polać sałatkę i…
Tag: orzechy
Listy
Sałatka z selera, jabłka i orzecha
by Halina Gurak • • 0 Comments
Składniki: seler winne jabłko łyżka soku z cytryny 2 łyżki majonezu 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich cukier pieprz sól Sposób wykonania: Obrany seler zetrzeć na tarce, jabłko pokroić w kostkę, którą skropić sokiem z cytryny. Następnie polać sałatkę majonezem i doprawić do smaku solą, pieprzem oraz cukrem. Na sam koniec posypać posiekanymi orzechami.
Listy
Sałatka z cebuli i śliwek
by Kamil Miśkiewicz • • 0 Comments
Składniki: 25 dag cebuli 10 świeżych lub mrożonych śliwek węgierek 5 dag fistaszków solonych 2 łyżki oleju sojowego łyżka posiekanej natki pietruszki pieprz sól Sposób wykonania: Cebule poszatkować, śliwki przekroić na połówki usuwając pestki a fistaszki poszatkować. Wszystkie składniki wymieszać ze sobą. Następnie skropić olejem, doprawić do smaku solą oraz pieprzem i posypać posiekaną natką…
Listy
Lekka brokułowa sałatka
by Mariusz Partyka • • 0 Comments
Składniki duży brokuł 3/4 szklanki łuskanych włoskich orzechów 5 plastrów ananasa pół szklanki jogurtu naturalnego Sposób wykonania: Brokuły podzielić na różyczki, które obgotować w osolonym wrzątku. Następnie ananasa pokroić w kostkę a orzechy posiekać. Wszystkie składniki wymieszać ze sobą i polać jogurtem.
Listy
Miodowe ciastka bez pieczenia
by Maria Bożek • • 0 Comments
Składniki: 1/4 l miodu 120 g cukru 250 g orzechów włoskich łuskanych Sposób wykonania: Miód z dodatkiem cukru doprowadzić do wrzenia. Gdy się ładnie przyrumieni dodać posiekane orzechy i nadal smażyć nie przerywając mieszania. Gdy całość zgęstnieje wylać masę na blasze i rozwałkować i odstawić na kilka godzin do zastygnięcia. Po tym czasie pokroić ciasto…