Składniki: szklanka miodu 6 łyżeczek cukru szklanka maku 2 łyżki siekanych orzechów oliwa do posmarowania blachy Sposób wykonania: Miód z dodatkiem cukru i maku doprowadzić do wrzenia. Gdy całość lekko się zarumieni wrzucić posiekane orzechy. Dokładnie wymieszać i przelać na blasze posmarowana oliwą. Wyrównać wierzch i odstawić do zastygnięcia. Po tym czasie pokroić na małe…
Tag: orzechy
Listy
Dip z ogórka z kawałkami orzechów
by Konrad Chojnowski • • 0 Comments
Składniki: 5 dag mielonych orzechów włoskich świeży ogórek 4-5 łyżek keczupu łyżka posiekanej natki pietruszki szczypta mielonej gałki muszkatołowej sól pieprz Sposób wykonania: Obrany ogórek pokroić w kostkę po czym razem z ketchupem zmiksować na gładką pastę. Następnie dodać posiekane orzechy i natkę pietruszki. Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku gałka muszkatołową, solą oraz…
Listy
Dip żółty
by Malwina Świerczyńska • • 0 Comments
Listy
Ryżowa sałatka z orzechami i rodzynkami
by Kinga • • 0 Comments
Składniki: 2 dag ryżu 10 dag orzechów włoskich 10 dag rodzynek główka czerwony kapusty sól sos winegret Sposób wykonania: Ryż ugotować według opisu na opakowaniu. W między czasie poszatkować i wymieszać z ryżem. Dodać jeszcze rodzynki sparzone wrzątkiem i orzechy. Całość dokładnie wymieszać, doprawić do smaku solą i polać sosem winegret.
Listy
Surówka z ogórków, pomarańczy i melona
by Dagmara Pająk • • 0 Comments
Składniki: 50 dag ogórków 2 łyżki grubo posiekanych orzechów włoskich 2 łyżki oliwy 1 pomarańcza 1/4 średniego melona sok z 1/2 cytryny cukier puder sól biały pieprz Sposób wykonania: Obrane ogórki pokroić w plasterki, obraną pomarańczę na cząstki, a melona w kostkę. Następnie oliwę wymieszać z sokiem z cytryny, cukrem, solą oraz pieprzem. Powstałym sosem…