Składniki: 16 dag orzechów 16 dag cukru pudru 2 białka Sposób wykonania : Białka ubić na sztywną pianę po czym dodać do niej cukier puder i posiekane orzechy. Całość delikatnie wymieszać. Uformować małe ciasteczka które piec w rozgrzanym piekarniku na złoty kolor.
Tag: orzechy
Listy
Babka orzechowo-rodzynkowa
by Weronika Piekut • • 0 Comments
Listy
Sos z oliwy z orzechami
by Kornelia Pakulska • • 0 Comments
Składniki: 1/3 szklanki oliwy 2 łyżki octu winnego łyżeczka oregano pół łyżeczki bazylii łyżka zmielonych orzechów włoskich sól pieprz Sposób wykonania: Oliwę wymieszać z octem winnym. Następnie dodać oregano, bazylię oraz posiekane orzechy. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Listy
Sałatka ze śliwek i orzeszków
by Danuta Moroz • • 0 Comments
Składniki: 25 dag cebuli 10 świeżych śliwek węgierek 5 dag fistaszków solonych 2 łyżki oleju sojowego łyżka posiekanej natki pietruszki pieprz sól Sposób wykonania: Cebulę pokroić w krążki, śliwki przekroić na połówki a orzechy posiekać. Wszystkie składniki wymieszać ze sobą i skropić olejem sojowym./ Doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Udekorować natką pietruszki.
Listy
Marynata z orzechami
by Olga Pikuła • • 0 Comments
Składniki ½ szkl białego wytrawnego wina 1/3 szkl oleju ½ szkl soku pomarańczowego 2 łyżeczki sosu sojowego 2 łyżeczki posiekanej cebuli 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka pieprzu ½ szkl posiekanych orzechów Sposób wykonania: Olej wymieszać z sokiem pomarańczowym. Dodać wino, sos sojowy, posiekaną cebulkę, sól oraz pieprz. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Na sam koniec dodać…