Składniki: 40 dag cielęciny 1 cebula 2 łyżki sosu sojowego ½ łyżeczki imbiru 10 dag orzechów włoskich 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka masła 1 łyżeczka sosu czosnkowego z miodem 1 kieliszek sherry Sposób wykonania: Imbir poszatkować po czym wymieszać go z łyżką oliwy z oliwek i sosem sojowym. Powstałą marynatą zalać pokrojoną cielęcinę…
Tag: orzechy
Listy
Zupa czekoladowa z orzechami
by Agnieszka Adamczyk • • 0 Comments
Składniki: 4 szkl mleka 1 tabliczka mlecznej czekolady 4 łyżki posiekanych orzechów 2 jajka 3 łyżki miodu 25 nl rumu Sposób wykonania: Czekoladę połamać na mniejsze kawałki, które zalać mlekiem i rozpuścić na małym ogniu. Wówczas dodać żółtka utarte razem z miodem. Zdjąć z ognia, dokładnie wymieszać i dodać rum. Ponownie wymieszać i odstawić do…
Listy
Kalafior z masłem orzechowym
by Renata Kozioł • • 0 Comments
Składniki: 1 duży kalafior/ około 1 kg/ 10 dkg orzeszków ziemnych 10 dkg masła 1 łyżeczka przyprawy curry 3 krople sosu worcester sól do smaku Sposób wykonania: Kalafior rozdzielić na większe różyczki i zagotować w osolonej wodzie, wodę odlać, odstawić do osączenia. Orzeszki drobno posiekać i podsmażyć na złoto na roztopionym maśle. Doprawić do smaku…
Listy
Konfitury jagodowe z orzechami
by Julita Kaczmarek • • 0 Comments
Składniki: 1 kg jagód i jeżyn 1 kg cukru żelującego 1 cytryna 2 łyżki rumu garść pokruszonych orzechów włoskich Sposób wykonania: Owoce zasypać cukrem i odstawić na noc. Następnego dnia smażyć na małym ogniu około 5 minut. Po tym czasie dodać rum, orzechy oraz sok z cytryny. Dokładnie wymieszać i przełożyć do słoika. Szczelnie zakręcić…
Listy
Kulki serowe z orzechami włoskimi
by Kazimierz • • 0 Comments
Składniki: 15 dag serka topionego 7 dag mielonych orzechów włoskich 1 łyżka posiekanego szczypiorku 1 łyżka posiekanego koperku 1 łyżka posiekanej natki pietruszki Sposób wykonania: Posiekane zioła dodać do serka topionego. Całość dokładnie wymieszać. Z powstałej masy formować małe kulki, które obtoczyć w mielonych orzechach.