Składniki: 3 szkl mąki 1 kostka masła 3/4 szkl cukru 1 jajko 3 łyżki suszonych śliwek pokrojonych w paski szczypta soli 1 jajko 1 łyżka masła 4 łyżki dżemu śliwkowego 20 połówek orzechów włoskich Sposób wykonania: Mąkę przesiać razem z solą i cukrem po czym dodać do niej masło i razem posiekać. Wówczas wbić jajka…
Tag: orzechy
Porady i Ciekawostki
Sandacz duszony z porami z orzechami
by Ewa Łukowska • • 0 Comments
Składniki: 80 dag sandacza 2 pory 1 szkl bulionu warzywnego 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka masła ½ cytryny garść orzeszków pistacjowych sól pieprz listki bazylii Sposób wykonania: Sandacza pokroić w dzwonka, które oprószyć solą oraz pieprzem i skropić sokiem z cytryny. Następnie pokroić pory i przesmażyć je na rozgrzanym maśle. Wówczas wlać bulion…
Porady i Ciekawostki
Pomarańcza z pistacjami i jogurtem
by Arkadiusz Dybowski • • 0 Comments
Składniki: 6 dużych, dojrzałych pomarańczy 1 łyżka masła 1 łyżka cukru pudru 20 dkg gęstego jogurtu lub serka mascarpone Sposób wykonania: Na patelni rozgrzać masło, dodać posiekane orzechy pistacjowe, chwilę smażyć aż orzechy zaczną się rumienić. Dodać cukier, wymieszać dokładnie, wyłożyć na talerz z ręcznikiem kuchennym aby obsączyć orzechy z nadmiaru tłuszczu. Owoce umyć i…
Porady i Ciekawostki
Pierożki z orzechami piniowymi i włoskimi
by Sylwester Suchocki • • 0 Comments
Składniki:
- garść orzeszków piniowych
- garść łuskanych orzechów włoskich
- 2 łyżki masła
- 2 główki czerwonej cykorii
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka posiekanej bazylii
- sól
- pieprz
Porady i Ciekawostki
Duszone pory z pistacjami
by Daria Ignaczak • • 0 Comments
Składniki: 2 pory 1 szkl bulionu warzywnego 2 łyżki oleju 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki sosu śliwkowego 2 łyżki miodu pitnego ½ cytryny 4 łyżki pokruszonych orzeszków pistacjowych Sposób wykonania: Dokładnie oczyszczone pory przekroić na pół po czym pokroić na 2 milimetrowe paseczki. Usmażyć je na rozgrzanym oleju. Po kilku minutach zalać je gorącym…