Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: orzechy włoskie

Paluszki orzechowe z czekoladą

Składniki: 250 g cukru 200 g orzechów włoskich 1000 g mlecznej czekolady jajko Sposób wykonania: Żółtko utrzeć z dodatkiem cukru do białości, wówczas dodać zmielone orzechy a na koniec białka ubite na sztywną pianę. Delikatnie połączyć i rozsmarować ciasto na stolnicy. Następnie polać go rozpuszczona czekoladą i odstawić w chłodne miejsce do zastygnięcia. Przed podaniem…

Sos z oscypka z orzechami

Składniki: 100 g obsuszonego oscypka ½ szkl. posiekanych orzechów włoskich 4 ząbki czosnku ½ szkl. oleju sól łyżeczka posiekanych listków bazylii łyżeczka posiekanych listków majeranku Sposób wykonania: Ser zetrzeć po czym dodać do niego czosnek roztarty z solą. Ni przerywając ucierania dodawać stopniowo olej. Gdy masa stanie się gładka, wówczas dodać orzechy oraz posiekane zioła.…

Ciasto orzechami włoskimi

Składniki: 130 g orzechów włoskich 2/3 szkl. cukru 5 jajek 5 żółtek ½ łyżki masła Sposób wykonania: Orzechy drobno utłuc i wymieszać z cukrem. Następnie żółtka utrzeć do białości po czym wymieszać z białkami ubitymi na sztywna pianę. Wrzucić jeszcze orzechy z cukrem i delikatnie wymieszać. Przelać ciasto do formy wysmarowanej masłem. Wstawić do rozgrzanego…

Filety morszczuka w sosie wino-orzechowym

Składniki: 75 dag morszczuka 1 cytryna sól 4 ząbki czosnku 1 cebula 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 3 goździki 4-5 ziarenek pieprzu 100 ml łuskanych orzechów włoskich 200 ml czerwonego wytrawnego wina szczypta cukru Sposób wykonania: Filety skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą oraz pieprzem, natrzeć czosnkiem, odstawić na 30 minut. W między czasie posiekaną…