Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: oliwa

Aromatyzowana oliwa

Składniki: oliwa extra vergine lub oliwa vergine czosnek liść laurowy szałwia rozmaryn tymianek oregano Sposób przygotowania: Do płaskiego rondla nalać wody i doprowadzić do wrzenia. Do wrzącej wody wkładamy na 10 sekund przygotowane zioła (bez czosnku). Odcedzamy i natychmiast wykładamy na zimny talerz. Osuszamy delikatnie lnianą ściereczką. Związujemy starannie w pęczek białą bawełnianą nitką. Delikatnie…

Oliwa z oliwek – cud natury

Tłuszcz jest podstawowym składnikiem energetycznym naszego pożywienia – 1g dostarcza 9 kcal, czyli 37,7 kJ. Tłuszcze naturalne w stanie nie przetworzonym sa wieloskładnikową mieszaniną glicerydów wyższych kw. tłuszczowych nasyconych i nienasyconych, wosków, wolnych kw. tłuszczowych, fosfolipidów, steroli, barwników, węglowodorów, witamin rozpuszczalnych w tłuszczach oraz produktów powstałych w trakcie przemian i rozkładu tłuszczowców. Ze względu na pochodzenie tłuszcze jadalne można podzielić na zwierzęce i roślinne – otrzymywane z nasion i owoców roślin oleistych. Do tłuszczów pochodzących z owoców oleistych zaliczamy m. in. oliwę z oliwek.
 


Pomidory w oliwie.

Skład, sposób wykonania: Sparzone i obrane ze skórki pomidory kroimy na grubsze plastry. Do wyparzonego słoika wrzucamy warstwę pomidorów, przesypujemy ją lekko solą i wlewamy łyżkę oleju. Następne warstwy tak samo. Zakręcamy i pasteryzujemy 30 min. Świetne do sosów, sałatek, zup.