Customize Consent Preferences

We use cookies to help you navigate efficiently and perform certain functions. You will find detailed information about all cookies under each consent category below.

The cookies that are categorized as "Necessary" are stored on your browser as they are essential for enabling the basic functionalities of the site. ... 

Always Active

Necessary cookies are required to enable the basic features of this site, such as providing secure log-in or adjusting your consent preferences. These cookies do not store any personally identifiable data.

No cookies to display.

Functional cookies help perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collecting feedback, and other third-party features.

No cookies to display.

Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics such as the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.

No cookies to display.

Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.

No cookies to display.

Advertisement cookies are used to provide visitors with customized advertisements based on the pages you visited previously and to analyze the effectiveness of the ad campaigns.

No cookies to display.

Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Oliwa z oliwek łagodzi ból i stany zapalne

Związek zawarty w tłoczonej na zimno oliwie z oliwek ma działanie przeciwbólowe i przeciwzapalne – zaobserwowali amerykańscy naukowcy z Monell Chemical Senses Center w Filadelfii.
Zidentyfikowany przez nich związek, który nazwali oleokantalem, ma działanie podobne do niesteroidowych leków przeciwzapalnych.

Na trop oleokantalu badacze wpadli przypadkiem. Prowadzącego badania Gary’ego Beauchampa z Monell Chemical Senses Center w Filadelfii zaintrygował fakt, że oliwa z pierwszego tłoczenia oliwek na zimno (tzw. extra virgin) powoduje specyficzne podrażnienie tylnej ścianki gardła, podobnie do ibuprofenu. Beauchamp odnotował to w czasie wizyty na Sycylii.
Po powrocie do swojego laboratorium razem z kolegami rozpoczął poszukiwania składnika oliwy, który mógłby za to odpowiadać. Wreszcie udało im zidentyfikować związek – oleokantal, od którego stężenia zależały własności drażniące świeżej oliwy.
W dalszych doświadczeniach wykazali, że – podobnie jak ibuprofen, blokuje on enzymy z grupy cyklooksygenaz – COX-1 i COX-2. Enzymy te biorą udział w produkcji prostaglandyn.
Zdaniem autorów pracy, obserwacje te dowodzą, że zawarty w oliwie oleokantal ma własności przeciwzapalne i przeciwbólowe.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *