Związek zawarty w tłoczonej na zimno oliwie z oliwek ma działanie przeciwbólowe i przeciwzapalne – zaobserwowali amerykańscy naukowcy z Monell Chemical Senses Center w Filadelfii.
Zidentyfikowany przez nich związek, który nazwali oleokantalem, ma działanie podobne do niesteroidowych leków przeciwzapalnych.
Na trop oleokantalu badacze wpadli przypadkiem. Prowadzącego badania Gary’ego Beauchampa z Monell Chemical Senses Center w Filadelfii zaintrygował fakt, że oliwa z pierwszego tłoczenia oliwek na zimno (tzw. extra virgin) powoduje specyficzne podrażnienie tylnej ścianki gardła, podobnie do ibuprofenu. Beauchamp odnotował to w czasie wizyty na Sycylii.
Po powrocie do swojego laboratorium razem z kolegami rozpoczął poszukiwania składnika oliwy, który mógłby za to odpowiadać. Wreszcie udało im zidentyfikować związek – oleokantal, od którego stężenia zależały własności drażniące świeżej oliwy.
W dalszych doświadczeniach wykazali, że – podobnie jak ibuprofen, blokuje on enzymy z grupy cyklooksygenaz – COX-1 i COX-2. Enzymy te biorą udział w produkcji prostaglandyn.
Zdaniem autorów pracy, obserwacje te dowodzą, że zawarty w oliwie oleokantal ma własności przeciwzapalne i przeciwbólowe.