Składniki:
• 30 dag kiełków sojowych
• 15 dag pieczarek
• 10 dag zielonego groszku
• 2 pomidory
• 1 pęczek rzodkiewek
• 1 cebula
• 1 ząbek czosnku
• sok z 1/2 cytryny
• kilka liści zielonej sałaty
• 2 łyżki oleju sałatkowego
• 1 łyżka sosu sojowego
• 1 łyżeczka octu winnego
• sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Kiełki opłukać. Umyte pieczarki wrzucić na minutę do wrzącej osolonej wody, odcedzić, opłukać zimną wodą, pokroić w plasterki, skropić sokiem z cytryny. Groszek ugotować, odcedzić. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, podzielić na ćwiartki. Rzodkiewki umyć i pokroić w plasterki.
Cebulę obrać i pokroić; czosnek posiekać i rozetrzeć. Kiełki, groszek i pieczarki delikatnie wymieszać zalewą sporządzoną z oleju sałatkowego, sosu sojowego, octu, cebuli i czosnku. Przyprawić solą i pieprzem. Dno salaterki wyłożyć liśćmi sałaty, na środku ułożyć sałatkę sojową, a boki przybrać pomidorami i rzodkiewką.