Składniki: 1 kg rydzów 1 szkl oliwy z oliwek Sposób wykonania: Do garnka wlać oliwę i rozgrzać ją na małym ogniu. Wówczas włożyć do niej oczyszczone grzyby. Dusić na małym ogniu aż tłuszcz stanie się przejrzysty. Przełożyć je do słoików i zalać oliwą z gotowania. Słoiki szczelnie zakręcić i pasteryzować około 20 minut. Przechowywać w…
Tag: oliwa z oliwek
Porady i Ciekawostki
Bazylia w oliwie czosnkowej
by Celina Dominik • • 0 Comments
Porady i Ciekawostki
Suszone bakłażany w oliwie
by Klaudia Daniluk • • 0 Comments
Składniki: 1 op suszonych bakłażanów ¾ szkl oliwy z oliwek kilka ząbków czosnku 1 łyżka oregano Sposób wykonania: Suszone bakłażany zalać wrzątkiem i odstawić pod przykryciem na 20 minut. Po tym czasie odcedzić i przełożyć do słoika wyparzonego wrzątkiem. Przekładać je plasterkami czosnku oraz oregano. Zalać całość oliwą z oliwek. Słoik szczelnie zakręcić i lekko…
Porady i Ciekawostki
Cynamonowa oliwa na słodko
by Anna Krause • • 0 Comments
Składniki: ½ l oliwy z oliwek kawałek kory cynamonu kilka kandyzowanych skórek pomarańczy 2 gałązki lawendy kilka goździków Sposób wykonania: Do butelki włożyć cynamon, skórkę pomarańczową, lawendę oraz goździki. Całość zalać oliwą z oliwek. Odstawić w chłodne miejsce na co najmniej 3 tygodnie aby wszystkie składniki się przegryzły. Po tym czasie całość przecedzić i przelać…

