.jpg)
Składniki:
- 2 pomidory
- łyżka oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku kilka liści bazylii
.jpg)
Składniki: 1 kg cielęciny zadniej 4 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka ziół prowansalskich sól pieprz Sposób wykonania: Cielęcinę natrzeć solą, pieprzem oraz ziołami prowansalskimi. Następnie skropić go oliwa z oliwek i przełożyć o brytfanny. Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec około 1,5 godziny. W trakcie pieczenia polewać mięso sosem z pieczenia, lub jeśli to…
Składniki: kilka gałązek natki pietruszki 2 ząbki czosnku oliwa z oliwek Sposób wykonania: Natkę pietruszki opłukać pod bieżącą wodą i odstawić do osuszenia. Następnie drobno ją poszatkować. Dodać do natki posiekany czosnek po czym dodać oliwę z oliwek. Całość dokładnie wymieszać. Przełożyć do wyparzonego słoika i szczelnie zakręcić.
Składniki: 1 szkl orzeszków ½ szkl oliwy z oliwek Sposób wykonania: Do oliwy z oliwek dodać posiekane orzeszki. Całość dokładnie zmiksować . Następnie przelać całość do wyparzonego słoika. Przechowywać w chłodnym miejscu do 2 miesięcy.