Składniki: 1 kg dyni ½ l wody 30 dag cukru ½ szkl octu 10% kilka goździków kawałek kory cynamonu kilka ziarenek pieprzu Sposób wykonania: Umytą dynię pokroić w kostkę, usuwając pestki. Następnie do rondla wlać wodę, wsypać cukier i dodać ocet, cynamon, goździki oraz pieprz. Całość gotować na małym ogniu, aż cukier się rozpuści i…
Tag: ocet
Porady i Ciekawostki
Kwaszona cukinia
by Anna Bochen • • 0 Comments
Składniki: 1 kg cukinii 2 łyżki soli 1 łyżeczka cukru 3 listki laurowe kilka ziarenek pieprzu kilka ziarenek ziela angielskiego kilka ząbków czosnku kilka ziarenek gorczycy Sposób wykonania: Cukinię umyć i pokroić w kostkę. Ułożyć je w wyparzonych słoikach, przekładając je ząbkami czosnku. Do garnka wlać ½ litra wody. Dodać cukier, sól, pieprz, listek laurowy,…
Porady i Ciekawostki
Ocet estragonowy z brandy
by Marta Kosiorek • • 0 Comments
Składniki: ½ l octu winnego 1 łyżeczka liści estragonu 1 łyżeczka posiekanego szczypiorku ½ łyżeczki startej skórki cytrynowej 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka brandy Sposób wykonania: Do słoika wrzucić listki estragonu, szczypiorek, skórkę cytrynową oraz ząbek czosnku. Skropić całość brandy i zalać octem winnym. Szczelnie Zakręcic i potrząsnąć słoikiem aby składniki się wymieszały. Odstawić na…
Porady i Ciekawostki
Ocet cebulowy na occie winnym
by Danuta Florczyk • • 0 Comments
Składniki: ½ l octu winnego 1 cebula 1 listek laurowy Sposób wykonania: Cebulę drobno posiekać i przełożyć do słoika. Dodać do niej pokruszony listek laurowy i zalać całość octem winnym. Wstawić do lodówki na 3 dni o jakiś czas potrząsając słoikiem. Po tym czasie ocet przecedzić i rozlać do butelek. Przechowywać w chłodnym miejscu.
Porady i Ciekawostki
Ocet ziołowo-korzenny na bazie białego octu winnego
by Jan Dzięgielewski • • 0 Comments
Składniki: ½ l białego octu winnego kilka gałązek natki pietruszki ½ łyżeczki nasion gorczycy kawałek kory cynamonu mała pikantna papryczka szczypta gałki muszkatołowej 1 listek laurowy 1 ząbek czosnku Sposób wykonania: Do rondelka wlać ocet. Dodać do niego natkę pietruszki, gorczycę, korę cynamonu, papryczkę, gałkę muszkatołową, listek laurowy oraz ząbek czosnku. Całość doprowadzić do wrzenia…