Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: ocet

Kwaszona cukinia

Składniki: 1 kg cukinii 2 łyżki soli 1 łyżeczka cukru 3 listki laurowe kilka ziarenek pieprzu kilka ziarenek ziela angielskiego kilka ząbków czosnku kilka ziarenek gorczycy Sposób wykonania: Cukinię umyć i pokroić w kostkę. Ułożyć je w wyparzonych słoikach, przekładając je ząbkami czosnku. Do garnka wlać ½ litra wody. Dodać cukier, sól, pieprz, listek laurowy,…

Ocet estragonowy z brandy

Składniki: ½ l octu winnego 1 łyżeczka liści estragonu 1 łyżeczka posiekanego szczypiorku ½ łyżeczki startej skórki cytrynowej 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka brandy Sposób wykonania: Do słoika wrzucić listki estragonu, szczypiorek, skórkę cytrynową oraz ząbek czosnku. Skropić całość brandy i zalać octem winnym. Szczelnie Zakręcic i potrząsnąć słoikiem aby składniki się wymieszały. Odstawić na…

Ocet ziołowo-korzenny na bazie białego octu winnego

Składniki: ½ l białego octu winnego kilka gałązek natki pietruszki ½ łyżeczki nasion gorczycy kawałek kory cynamonu mała pikantna papryczka szczypta gałki muszkatołowej 1 listek laurowy 1 ząbek czosnku Sposób wykonania: Do rondelka wlać ocet. Dodać do niego natkę pietruszki, gorczycę, korę cynamonu, papryczkę, gałkę muszkatołową, listek laurowy oraz ząbek czosnku. Całość doprowadzić do wrzenia…