Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: ocet winny

Marynowana papryka bez skórki

Składniki: 1 kg papryki 1 szkl octu winnego 4 łyżki oliwy z oliwek 25 dag miodu szczypta soli Sposób wykonania: Paprykę wrzucić na 2 minuty do wrzątku po czym odcedzić i obrać ze skórki. Następnie pokroić na mniejsze kawałki usuwając gniazda nasiennego czym ułożyć ją w wyparzonych słoikach. Natomiast do rondelka wlać 1 szklankę wody,…

Dynia z dodatkami

Składniki: 1 kg dyni 20 dag cukru 1 szkl octu winnego 2 pomarańczowe pomidor 2 gruszki 2 cytryny mała papryczka chili szczypta pieprzu szczypta soli 1 łyżeczka posiekanego korzenia imbiru Sposób wykonania: Obraną dynię pokroić w kostkę usuwając pestki. Imbir drobno pokroić a cytrynę sparzyć wrzątkiem i pokroić w plasterki, również usuwając pestki. Następnie sparzone…

Marynowane buraki Natali

Składniki: 1 kg małych buraków 2 szkl ocet winnego ½ szkl cukru kilka goździków kilka ziaren pieprzu kilka ziaren ziela angielskiego kawałek korzenia chrzanu 1 listek laurowy Sposób wykonania: Buraki obrać ze skórki po czym zalać je osoloną wodą i gotować do miękkości. Wówczas je odcedzić i przełożyć do wyparzonych słoików przesypując je goździkami i…

Marynowane bakłażany

Składniki: 1 kg bakłażanów 1 szkl octu winnego 1 szkl oliwy z oliwek kilka ząbków czosnku ½ szkl posiekanej natki pietruszki 1 łyżka soli 1 łyżeczka cukru Sposób wykonania: Bakłażany obrać i pokroić w plastry, które oprószyć solą. Przełożyć je do miseczki i odstawić na całą noc. Następnego dnia do rondelka wlać ocet winny, dodać…