Składniki: ocet balsamiczny 12 łyżek oliwa 24 łyżki sól 2 szczypty pieprz 2 szczypty Sposób przyrządzenia: Do sosjerki nalewamy ocet balsamiczny oraz oliwę z oliwek, następnie dodajemy do nich sól i pieprz, a później wszystko dokładnie ze sobą mieszamy i odstawiamy na około 20 minut do lodówki. Sosem polewamy surówki. Przepis nadesłany na Super Konkurs…
Tag: ocet balsamiczny
Truskawki
Truskawki w balsamicznym syropie
by Lidia • • 0 Comments
Składniki:• 1 szkl. octu balsamicznego• ¼ szkl. granulowanego cukru• 1 l truskawek Sposób wykonania:Ocet oraz cukier wymieszać ze sobą po czym przelać do małego rondelka i trzymać na małym ogniu do momentu, aż zostanie ¼ szkl. płynu.W miedzy czasie umyć truskawki.Następnie ocet odstawić do ostygnięcia, wówczas polać sosem truskawki. Przepis nadesłany na konkurs "Znak Makłowicza"…
Szparagi
Szparagi z octem balsamicznym
by Daga • • 0 Comments
Bakłażany
Bakłażany smażone z octem balsamicznym
by materatz • • 0 Comments
Składniki: 4-5 sztuk bakłażanów oliwa z oliwek do smażenia sól i pieprz 8 ząbków czosnku ocet balsamiczny pęczek koperku. Sposób przyrządzenia: Bakłażany myjemy i kroimy na dość grube krążki (1-1.5cm)solimy z dwóch stron i odkładamy na 15min aż puszczą sok. Spłukujemy goryczkę i wycieramy ręczniczkiem. Smażymy na gorącej oliwie z dwóch stron po ok.3-4 min.…