Składniki:
- 2 duże zielone ogórki
- 1 litr kefiru
- 3 listki świeżej kolendry
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki posiekanego zielonego koperku
- 1 szklanka jogurtu naturalnego
- sól, pieprz ziołowy do smaku
Składniki: ½ kg rabarbaru 1/5 dkg mąki ziemniaczanej ½ szklanki śmietany cynamon goździki skórka cytrynowa Sposób przyrządzenia: Rabarbar umyć, pokroić na kawałki, zalać wrzącą wodą 6 szklanek, dodać goździki, cynamon i skórkę cytrynową, rozgotować. Przetrzeć przez sito, dodać cukier. Z mąki i śmietany zrobić zawiesinę, wlać do zupy i zagotować. Podawać z grzankami i świeżymi…
Składniki: ½ kg truskawek 1,5 dkg mąki ziemniaczanej 1 szklanka śmietanki pasteryzowanej 10 dkg cukru Sposób przyrządzenia: Zagotować litr wody z cukrem. Mąkę ziemniaczaną rozprowadzić z małą ilością zimnej wody, wlać do wrzątku, zagęścić, ostudzić, dodać śmietankę. Truskawki umyć, obrać z szypułek, przetrzeć przez sito, dodać do zupy. Podawać z grzankami, biszkoptami lub małymi kruchymi…
Składniki: ½ kg kwaśnych jabłek 10 dkg cukru szczypta cynamonu 2-3 goździki 2 dkg mąki ziemniaczanej Sposób przyrządzenia: Jabłka umyć, przekroić i zalać 6 szklankami wody ,dodać goździki , cynamon, rozgotować, przetrzeć przez sito i dodać cukier. Z mąki ziemniaczanej i małej ilości zimnej wody zrobić zawiesinę, wlać do zupy, zagotować. Podawać z makaronem łazankowym.