Składniki: 4 nerki cielęce sok z ½ cytryny pieprz, sól do smaku posiekana natka pietruszki Sposób przyrządzenia: Nerki przekroić wzdłuż na połowę, zalać zimną wodą, moczyć je przez 60 minut. Nerki osuszyć, wyciąć białe wnętrze, przyprawić, odłożyć na 15 minut. Tak przygotowane nerki usmażyć na maśle lub w piekarniku. Przed podaniem skropić sokiem z cytryny…
Tag: nerki cielęce
Cielęcina
Cynaderki cielęce smażone z pomidorami
by Piotr • • 0 Comments
Składniki: 1 kg nerek 3 łyżki masa 8-10 pomidorów 3 łyżki oliwy sól pieprz Sposób wykonania: Pomidory pokroić w plasterki, które oprószyć solą i usmażyć na rozgrzanej oliwie. W miedzy czasie nerki pokroić w paseczki, posolić je i popieprzyć po czym smażyć około 5 minut. Podawać ze smażonymi pomidorami.
Cielęcina
Nerki cielęce z jabłkami w śmietanowym sosie
by Zośka Białaś • • 0 Comments
Składniki: • 6-8 nerek cielęcych • 1-2 winne jabłka • 1 cebula • kieliszek calvadosu • ½ szkl. śmietany • 3 łyżki oleju • łyżka masła • sól • pieprz • cukier • łyżeczka soku z cytryny • 2 łyżki posiekanej pietruszki Sposób przygotowania: Nerki przekroić na pół, usunąć kanaliki i zalać wodą, odstawić na…