Customize Consent Preferences

We use cookies to help you navigate efficiently and perform certain functions. You will find detailed information about all cookies under each consent category below.

The cookies that are categorized as "Necessary" are stored on your browser as they are essential for enabling the basic functionalities of the site. ... 

Always Active

Necessary cookies are required to enable the basic features of this site, such as providing secure log-in or adjusting your consent preferences. These cookies do not store any personally identifiable data.

No cookies to display.

Functional cookies help perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collecting feedback, and other third-party features.

No cookies to display.

Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics such as the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.

No cookies to display.

Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.

No cookies to display.

Advertisement cookies are used to provide visitors with customized advertisements based on the pages you visited previously and to analyze the effectiveness of the ad campaigns.

No cookies to display.

Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: nalewki

Dereniówka babci Kasi

Składniki: 40 dkg owoców derenia 1 litr Spirytusu 95% 2-3 łyżki cukru Sposób przyrządzenia: Owoce derenia / zebrane w październiku  /umyć, zalać w słoju , odstawić na 2-3 miesiące. Po tym czasie zlać  płyn do butelek, doprawić ewentualnie cukrem. Wódka ma lekko cierpki smak i piękny rubinowy kolor.

Nalewka miętowa Iwony

Składnik: 1 duża  gałązka mięty skórka z cytryny 1 łyżeczka cukru 450 ml spirytusu 95% 550 ml wody Sposób przyrządzenia: Cytrynę sparzyć wrzątkiem i obrać cieniutko ze skórki. Zagotować 400 ml wody, dodać cukier , wystudzić. Do gąsiorka włożyć  gałązkę mięty i skórkę cytrynową, dolać  wodę z cukrem i spirytus, zakryć słój i odstawić na…

Nalewka z czarnych jagód Iwony

Składniki: 2 kg czarnych jagód 1 kg cukru kryształu spirytus do zalania owoców Sposób przyrządzenia: Jagody umyć, wsypać do 5 litrowego słoja i zasypać cukrem, zalać taką ilością spirytusu, aby owoce były zakryte. Ustawić słój w słonecznym miejscu. Po 4 tygodniach płyn przecedzić i zlać do butelek.

Nalewka śliwkowa Iwony

Składniki: 1 kg śliwek renklod 750 ml spirytusu 95% ½ kg cukru 1 szklanka wody Sposób przyrządzenia: Śliwki umyć, przełożyć do gąsiorka, zalać spirytusem, zamknąć i odstawić w ciemne miejsce na miesiąc. Po tym czasie, przecedzić, zlać do butelek. Zagotować wodę z cukrem, chłodnym syropem zalać śliwki, naczynie zamknąć i odstawić na trzy tygodnie. Zlać…

Likier orzechowy Iwony

Składniki: 10 dkg białego kandyzowanego cukru 1 szklanka łuskanych  orzechów włoskich 1 szklanka winiaku Sposób przyrządzenia: Orzechy grubo posiekać i wymieszać z cukrem, zalać  winiakiem, przelać do butelek i odstawić na 6-7 tygodni w ciepłe miejsce. Likier  przecedzić i ponownie przelać  do butelek. Orzechy  można wykorzystać do tortów i deserów.