Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: nalewka

Nalewka aroniowa korzenno miodowa

Składniki: 1 l spirytusu 30 dag owoców aronii ½ l czystej wódki szklanka cukru laska wanilii, skórka pomarańczowa 3-4 goździki kawałek kory cynamonowej ½ szklanki płynnego miodu Sposób przyrządzenia: Owoce przesypujemy na sito, przepłukujemy zimną wodą i lekko rozgniatamy drewnianą łyżką. Tak przygotowane przesypujemy do żaroodpornego naczynia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°…

Nalewka Trojanka ala Żołądkowa gorzka

Składniki: 2 szklanki spirytusu 50 – 75 ml nastawu Trojanka 2 szklanki wody ½ kg brązowego cukru lub karmelu Sposób przyrządzenia: Do rondla wsypać 4 łyżki cukru, podgrzewać aż cukier zacznie wrzeć, dodać wodę, resztę cukru. Gotować kilka minut zbierając powstającą pianę, schłodzić. Syrop przelać do czystego słoja, dodać nastaw i spirytus, szczelnie zamknąć i…

Nalewka aroniowo korzenna

Składniki: 1 kg aronii ½ kg cukru 1½ l spirytusu 50° 1 laska wanilii kawałek suszonego imbiru szczypta cynamonu wanilia do smaku Sposób przyrządzenia: Dojrzałe owoce aronii umyć, dodać cukier i przyprawy i zalać spirytusem. Macerować w ciepłym miejscu 2 tygodnie, co kilka dni wstrząsając naczyniem. Po tym czasie przefiltrować i przelać do butelek. Odstawić…

Nalewka aroniowa 1

Składniki: 1½ kg aronii 30 liści z wiśni z ogonkami 1 l wody 1 kg cukru lub miodu 1 l spirytusu 95° 20 g kwasku cytrynowego 1 ziarno kardamonu Sposób przyrządzenia: Umyte i oczyszczone owoce aronii zalać wodą, dodać liście wiśni, rozgnieciony kardamon i gotować na wolnym ogniu 25 minut, następnie odcedzić. W gorącym soku…