Składniki: 3 szklanki spirytusu 2 szklanki wody 6 szklanek miodu Przyprawy: 2 łyżeczki drobno pokrojonej skórki pomarańczowej 1 łyżeczka drobno pokrojonej skórki cytrynowej 3 łyżeczki pokruszonego cynamonu 4 lekko zgniecione ziarna kardamonu 1 rozgnieciona gałka muszkatołowca 3 goździki 1 łyżeczka nasion kopru włoskiego 3 zgniecione ziarna ziela angielskiego 1 łyżeczka zgniecionych ziaren pieprzu czarnego 1…
Tag: nalewka
Nalewki
Nalewka lwowska
by Birbant • • 0 Comments
Składniki: 1 litr spirytusu 96% 25 dkg suszonego głogu 10 suszonych śliwek 3 dkg rodzynek królewskich 3 dkg suszonej tarniny ½ laski wanilii 1 łyżeczka rozdrobnionej suchej skórki cytrynowej 1 szklanka miodu 3 szklanki wody Sposób przyrządzenia: Suszone owoce bardzo dokładnie umyć, umieścić w słoju. Wodę zagotować, przelać do słoja, dodać przeciętą wzdłuż laskę wanilii,…
Nalewki
Nalewka z zielonej herbaty
by Birbant • • 0 Comments
Składniki: 6 łyżeczek suchej zielonej herbaty 2 łyżeczki miodu 1 mały kawałek wanilii 1 szklanka spirytusu 96° 1 szklanka wody Sposób przyrządzenia: Wanilię drobno posiekać i zagotować w 1 szklance wody. Dodać herbatę, pozwolić aby temperatura naparu obniżyła się do około 40 stopni C, wymieszać z miodem. Tak przygotowany roztwór przelać do słoja i dodać…
Nalewki
Nalewka truskawkowa słodka
by Birbant • • 0 Comments
Składniki: 1,1 l wódki 1 kg truskawek 60 dkg cukru Sposób przyrządzenia: Delikatnie umyte, bardzo dojrzałe owoce zalać w słoju wódką, szczelnie zamknąć, pozostawić w słonecznym miejscu na około 30 dni. Po tym okresie nastaw zlać do butelek, a pozostałe owoce zasypać cukrem i ponownie umieścić w nasłonecznionym miejscu do momentu aż cały cukier się…
Nalewki
Domowy rum
by Birbant • • 0 Comments
1. Skład: 1 szklanka spirytusu 1 szklanka wody 50 ml esencji rumowej 10 ml esencji waniliowej 10 ml esencji ananasowej 20 dkg cukru Sposób przyrządzenia: Do rondla wsypać cukier i podgrzewać aż zacznie wrzeć i zarumieni się na złoty kolor, dodać wodę, ponownie doprowadzić do wrzenia i gotować powoli aż cukier się rozpuści. Schłodzić. W…