Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: nalewka

Nalewka imbirowa Marzeny

Składniki: 1 litr wódki 1/2 szklanki płynnego miodu 1 cytryna 2 twarde słodkie jabłka 10 dag. korzenia imbiru Sposób przyrządzenia: Imbir obrać i pokroić na plasterki. Jabłka obrać, usunąć pestki i pokroić na ósemki. Dodać miód i sok z cytryny,  zalać wódką i odstawić na 2 miesiące. Potem zlać płyn, przefiltrować i odstawić na kolejne…

Nalewka morelowa Marzeny

Składniki: 1 kg. świeżych moreli 20 dag. suszonych moreli 1 litr wódki czystej 2 listki laurowe Sposób przyrządzenia: Świeże morele przekroić na połówki i wyjąć pestki. Suszone morele pokroić w paski. Owoce zalać wódką i dodać listki laurowe. Odstawić na 2 miesiące. Po tym czasie przefiltrować płyn i rozlać do butelek. Ponownie odstawić na 3…

Porzeczkówka Marzeny

Składniki: 1 kg. czarnych porzeczek 3/4 litra spirytusu 3/4 litra wódki 250 g. cukru Sposób przyrządzenia: Umyte owoce i cukier wsypać do gąsiorka. Zalać spirytusem i wódką. Odstawić w ciepłe miejsce. Po 6 tygodniach przecedzić, dodać 3 szklanki wody i rozlać do butelek. Nalewka powinna leżakować jeszcze 2 miesiące. Doskonała na grypę i przeziębienie. Przepis…

Nalewka z dzikiej róży Marzeny

Składniki: 1 kg. owoców dzikiej róży 6 goździków po łyżeczce mięty i rumianku 2 szklanki miodu 3/4 litra spirytusu 1/2 litra wódki 2 szklanki wody Sposób przyrządzenia: Owoce umyć i ponakłuwać. Wsypać do słoja. Dodać goździki, miętę, rumianek i zalać spirytusem. Pozostawić w ciepłym miejscu. Zlać nalewkę. W 2 szklankach ciepłej wody rozpuścić miód ,dodać…

Ratafia staropolska

Składniki: 4 l spirytusu 1,6 litra źródlanej wody 2 kg cukru 25 dkg truskawek 25 dkg pozbawionych pestek wiśni 25 dkg malin leśnych 25 dkg jeżyn leśnych 25 dkg poziomek leśnych 25 dkg pozbawionych pestek śliw węgierek 25 dkg nie obranych ze skórki, pozbawionych gniazd nasiennych jabłek 25 dkg nie obranych pozbawionych gniazd nasiennych gruszek…