Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: nadziewane

Omlet z papryką i serem feta

Składniki: 2 jajka 1 czerwona papryka ½ szklanki drobno pokruszonego sera feta 1 łyżka masła sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Paprykę przekroić na połowę, oczyścić, na kilka minut zalać wrzątkiem, ściągnąć skórę. Tak przygotowaną paprykę pokroić w kostkę i podsmażyć na maśle, pozostawić na patelni. Jajka wybić do miseczki, dodać pokruszony ser i przyprawy, wymieszać, przelać…

Jajka zapiekane z oscypkiem

Składniki: 5 jajek tarty oscypek lub inny twardy ser w ilości wg uznania 3 cebulki dymki posiekana zielona pietruszka sól, pieprz 1 łyżka masła tarta bułka Sposób przyrządzenia: Formę do tarty nasmarować masłem, posypać tartą bułką. Na reszcie masła zeszklić pokrojoną drobno cebulkę. 4 jajka wybić do miseczki, dodać ser, cebulę, zieleninę i przyprawy, wymieszać,…

Jajka w plastrach szynki zawijane

Składniki: jajka szynka w plastrach liście sałaty sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Jajka ugotować na twardo, schłodzić, obrać, pokroić na ćwiartki. Tak przygotowane jajka oprószyć przyprawami, każdą ćwiartkę zawinąć w plaster szynki, spiąć wykałaczkami. Jeśli ktoś lubi może dodać majonezu. Podawać na listkach sałaty.

Jajka nadziewane pieczarkowym farszem

Składniki: 4 ugotowane na twardo jajka 8 pieczarek 1 cebula 2 łyżki oleju 2 łyżki majonezu tarty żółty ser sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Jajka obrać, przekroić wzdłuż na połowy, wyjąć żółtka. Małą łyżeczką ostrożnie powiększyć otwór pozostały po wyjętym żółtku. Pieczarki oczyścić drobniutko pokroić, podobnie pokroić obraną cebule. Na patelni rozgrzać olej, dodać cebulę, smażyć…