Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: na zakąskę

Galaretka z jajkami przepiórczymi

Składniki: • 200 g szynki konserwowej • 1 litr rosołu z kury (może być bulion z kostki) • 1 puszka groszku konserwowego • 10 jajek przepiórczych • 10 pomidorków winogronowych • 6 łyżeczek żelatyny • natka pietruszki i liście sałaty do dekoracji Sposób przyrządzenia: Żelatynę zalać sześcioma łyżeczkami wody, a gdy napęcznieje wymieszać z wrzącym…

Śledzie w cytrynie

Składniki: 8 filetów z matiasów, 25 ml oleju słonecznikowego, 2 cytryny. Sposób przyrządzenia: Matiasy umyć, osączyć. Pokroić na 2 cm kawałki. Cytrynę sparzyć, możliwie najcieniej obrać. Skórkę pokroić w paseczki. Śledzie włożyć do słoika, przekładając każdą warstwę wiórkami ze skórki z cytryny i skrapiając obficie cytrynowym sokiem. Zalać olejem. Wstawić do lodówki na 2-3 dni.…

Śledzie z porem w marynacie

Składniki: 500 g dużych ugotowanych ziemniaków, 4-5 cienkich młodych porów, 4 marynowane filety ze śledzia, 250 ml octu z białego wina, sok z 1 cytryny, 1 łyżeczka ziaren gorczycy, pieprz, 1 pęczek koperku Sposób przyrządzenia: Ziemniaki przekroić na pól. Pory oczyścić, opłukać, osuszyć i pokroić ukośnie na kawałki dł.2 cm, Śledzie pokroić w paski szer…

Śledź zwijany z jabłkami

Składniki: 3 solone śledzie, 3 jabłka, 2 łyżki przecieru pomidorowego, 1 cebula, 200 ml śmietany, Zalewa: 100 ml octu 10 %, 300 ml wody, 2 łyżeczki cukru, 4 goździki, 1 łyżka przecieru pomidorowego, 2 liście laurowe, kilka kulek ziela angielskiego, kilka ziarenek czarnego pieprzu. Sposób przyrządzenia: Śledzie wymoczyć, usunąć ości i przygotować filety jak do…