Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: na zakąskę

Śledzie po kresowiecku w winnej zalewie

Składniki: 30 dag filetów w oleju 2 cebule 2 goździki liść laurowy 2 ziarna ziela angielskiego 6 ziaren pieprzu szklanka białego wytrawnego wina po 2 łyżki rodzynek sułtanek i koryntek Sposób przyrządzenia: Cebule pokroić w plastry, sparzyć, osączyć, porozdzielać krążki. W 2/3 szklanki wody zagotować przyprawy, odcedzić i wystudzić. Wywar wymieszać z winem, sparzonymi rodzynkami…

Śledź na zielono

Składniki: 10 filetów matiesów 4 łyżki majonezu 10 dag kremówki cebula, 3 łyżki groszku konserwowego sok z jednej cytryny łyżka kaparów natka pietruszki, cukier, sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Śledzie opłukać ( zbyt słone krótko wymoczyć ), osączyć na papierowym ręczniku, zwinąć w roladki i ułożyć na półmisku. Śmietanę ubić, wymieszać z majonezem, groszkiem, posiekaną cebulą…

Tatar z awokado

Składniki: • 2 duże owoce awokado • 2 nieduże cebule • 3 łyżki majonezu • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki i szczypiorku • liście sałaty • 25 dag mięsa na Tatar • 1,5 łyżki kaparów • sok z cytryny • ketchup • sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Majonez doprawić solą i pieprzem, tak by był dość…

Galaretka z golonki

Składniki: • 2 średnie golonki wieprzowe • włoszczyzna • puszka groszku konserwowego • 2 listki laurowe • kilka ziaren ziela angielskiego • cytryna • sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Golonki opłukać, zalać 6 szklankami zimnej wody. Włożyć ziele angielskie i liście laurowe. Gotować na najmniejszym ogniu 3 godziny. Na 30 minut przed końcem gotowania włożyć oczyszczoną…