Składniki: ½ kg krewetek 1 szkl jasnego piwa ½ szkl maki pszennej ½ szkl mąki kukurydzianej 1 jajko sól pieprz ½ szkl oleju Sposób wykonania: Jajka roztrzepać po czym dodać do niego piwo oraz obie mąki. Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Odstawić na 1 godzinę. Po tym czasie zanurzać w…
Tag: na obiad
Listy
Kotlety cielęce w marynacie śliwkowej
by Daria Malesa • • 0 Comments
Składniki: 4 sznycle cielęce 2 łyżki powideł śliwkowych 2 łyżki wytrawnego białego wina szczypta mielonego cynamonu szczypta mielonego imbiru szczypta mielonych goździków sól pieprz Sposób wykonania; Do rondelka przełożyć powidła śliwkowe, które podgrzać na małym ogniu. Po czym dodać ocet oraz cynamon, imbir i goździki. Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.…
Listy
Jagnięcina w czosnkowej marynacie
by Agata Kryczka • • 0 Comments
Składniki: 8 kotlecików jagnięcych 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki soku z cytryny 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka posiekanej bazylii Sposób wykonania; Czosnek oraz bazylię posiekać po czym dodać d nich sok z cytryny oraz oliwę. Dokładnie wymieszać. Marynatę rozłożyć na kotletach jagnięcych i odstawić na całą noc. Następnego dnia upiec na grillu z…
Listy
Grzybowe kluseczki
by Ewa Zaborska • • 0 Comments
Składniki: 2 dag duszonych grzybów 2 jajka 1 łyżka masła 2 łyżki mąki szczypta soli Sposób wykonania: Grzyby zalać wodą i odstawić na noc. Następnego dnia ugotować w tej samej wodzie w której się moczyły. Wówczas je odcedzić i posiekać. Natomiast masło utrzeć razem z żółtkami oraz szczyptą soli po czym dodać mąkę, grzyby a…
Listy
Łazanki do zupy grzybowej
by Marzena Kądziołka • • 0 Comments
Składniki: 1 kg mąki 4 jajka 1 łyżeczka soli 1 szkl wody Sposób wykonania; Do mąki wbić jajka i dodać sól. Następnie całość zagniatać dolewając odrobinę wody. Dokładnie wyrobić po czym rozwałkować ciasto. Oprószyć delikatnie mąką i odstawić na chwile aby ciasto się wysuszyło. Wówczas zwinąć je w rulony i pokroić w paski. Ugotować w…