Składniki: 2 marchewki 5 ziemniaków 1 duża cebula 25 dkg wędzonego boczku 1 łyżka oleju ½ kg brukselki/ może być mrożonka/ 1 litr bulionu warzywnego liść laurowy szczypta majeranku sól, pieprz do smaku Sposób przyrządzenia: Ziemniaki umyć, obrać i pokroić w kostkę. Marchewkę umyć, obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę obrać i…
Tag: na obiad
Listy
Zupa cebulowa z razowcem
by Honorata Pacuła • • 0 Comments
Składniki: 5 dużych cebul 2 kromki razowego chleba 2 łyżki masła sól, pieprz do smaku szczypta gałki muszkatołowej 3 żółtka ½ szklanki śmietany 18% Sposób przyrządzenia: Miąższ z chleba pokroić w kostkę i podsmażyć na 1 łyżce masła. Włożyć do piekarnika, żeby grzanki się podsuszyły. Na drugiej łyżce masła udusić obraną i posiekaną cebulę, dodać…
Listy
Zupa flaczki z boczniaków
by Marta Jarecka • • 0 Comments
Składniki: 1 opakowanie włoszczyzny 1 łyżka margaryny 1 duża cebula 1 łyżka mąki 2 łyżki przyprawy typu maggi ½ kg grzybów boczniaków szczypta majeranku szczypta mielonego imbiru ziele angielskie liść laurowy 4 ziarenka pieprzu 4 ziarenka ziela angielskiego sól, pieprz do smaku Sposób przyrządzenia: Marchewkę, seler, pietruszkę umyć, obrać i zetrzeć na tarce. Pora umyć…
Listy
Zupa ziemniaczana ze szpinakiem
by Ilona Bławut • • 0 Comments
Składniki: 5 ziemniaków 20 dkg szpinaku/ może być mrożony/ 1 cebula 2-3 ząbki czosnku 1 litr bulionu drobiowego 2 łyżki śmietany 18% ½ szklanki posiekanej zielonej natki pietruszki sól, pieprz do smaku Sposób przyrządzenia: Do bulionu dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, pokrojoną w kostkę cebulę i obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek. Gotować…
Listy
Grzyby w kapuście
by Bożena • • 0 Comments
Składniki: 7 dag kiszonej kapusty 3 dag suszonych grzybów łyżki masła sól pieprz Sposób wykonania: Grzyby zalać wodą i odstawić na noc. Następnego dnia kapustę poszatkować i zalać ją wrzątkiem, doprowadzić do wrzenia i gotować około 30 minut. W między czasie grzyby ugotować w tej samej wódzie w której się moczyły po czym przelać je…