Skład:3 bakłażany 05kg mięsa mielonego żółty ser Sposób wykonania: Bakłażana umyć i osuszyć przekroić wzdłuż i dobrze posolić. Mięso mielone najlepiej mieszane niezbyt tłuste przyprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem, możemy dać szczyptę pieprzu ziołowego /polecam/odstawić na 15 min. Gotowe mięso kładziemy na bakłażana dociskając rękom aby dobrze przyległo. Piekarnik nagrzać do tem.190 stopni piec…
Tag: na naszym stole
Ciastka
Rafaello
by Ola • • 0 Comments
Skład: 8 paczek herbatników 20dkg wiórek kokosowych 1,5 kostki masła 2 cukry waniliowe 1 litr mleka 2-3 żółtka 1 szklanka cukru 3 płaskie łyżki mąki tortowej 3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej Sposób wykonania: 3 szklanki mleka wlać do rondla zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. W misce rozrobić żółtka z mąką tortową, ziemniaczaną i pozostałą…
Węgry
Kotlety wieprzowe na sposób z Kolozsvar
by tinca • • 0 Comments
Skład:
1,2kg wieprzowiny, szynka
300g cebuli
100g smalcu
400g wędzonej wieprzowiny
1,5kg kwaszonej kapusty
150g koncentratu pomidorowego
kilka łyżek śmietany
sól, papryka
Sposób wykonania:
Posiekaną cebulę przesmażyć, dodać mieloną paprykę i koncentrat, wlać wodę. Mięso pokroić na kotlety, posolić i włożyć do cebuli. Dusić pod przykryciem. Gdy mięso jest już wpół miękkie, dodać kapustę i pokrajaną w kostkę wędzoną wieprzowinę. Po ugotowaniu dodać śmietanę.
Sałatki
Jarska sałatka z greipfruta I
by A. • • 0 Comments
Skład: główka sałaty grejpfrut 2 pomarańcze 20 zielonych oliwek 1 papryka pęczek szczypiorku z dymki 2 łyżki soku cytr. 2 łyżki oliwy słonej lub z oliwy sól, pieprz, cukier do smaku. Sposób wykonania: Sałatę rozebrać, umyć i osuszyć, liście ułożyć w salaterce. Szczypiorek pokroić na centymetrowe kawałki. Oliwki przeciąć i usunąć pestki albo użyć…
Sałatki owocowe
Pikantna sałatka owocowa
by A. • • 1 Comment
Skład: 2 gruszki 2 winne jabłka 2 brzoskwinie 4 morele 4 spore śliwki lub renklody łyżka oliwy 3/4 szklanki wytrawnego wina szczypta gałki muszk. pół łyżeczki otartej skorki cytr., cały puder. Sposób wykonania: Gruszki i jabłka obrać, pokroić w paski lub kostkę, skropić winem. Brzoskwinie pokroić w ósemki, morele i siwki w ćwiartki. Wymieszać…