Skład: 3 brzoskwinie 250 g szparagów pół szklanki majonezu szklanka. jogurtu lub kwaśnej śmietany 2 łyżki soku cytrynowego siekany koperek liście sałaty sól, cukier do smaku. Sposób wykonania: Ugotowane szparagi pokroić na 3 cm. kawałki. Brzoskwinie sparzyć i obrać ze skorki, przekroić, odrzucić pestki, pokroić w kostkę. Majonez połączyć z jogurtem (zdrowiej) lub śmietana +…
Tag: na naszym stole
Ryby
Marynata do ryb
by tinca • • 0 Comments
Skład: ½ szklanki oliwa z oliwek sok z jednej cytryny 1 kieliszek koniaku sól,cukier do smaku Sposób wykonania: Wyfiletowaną rybę wkładamy do marynaty na 6 godzin co jakiś czas obracając ją w niej.
Makrela
Pasta z wędzonej makreli
by pejsik • • 0 Comments
Skład: makrela (lub inna "wilgotna" wędzona ryba) ser biały ketchup pikantny sól pieprz ostra papryka Sposób przyrządzenia: Wszystko razem z miksować. I na pieczywo. Można posypać szczypiorkiem dla poprawienia walorów smakowych:)
Sałatki
Sałatka z zielonych pomidorów na zimę
by A. • • 1 Comment
Skład: zielone pomidory przyprawy Sposób wykonania: Wyrośnięte ale zielone pomidory pokroić w poprzek na plasterki pół cm i przesypać solą, 2dkg na kg pomidorów, wymieszać i zostawić na 3-4 godz. Potem zlać wytworzony sok, na dno słoików dać przyprawy, po kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego, listek laurowy, troszkę gorczycy. Na przyprawach ułożyć ściśle…
Dziczyzna
Mięso jelenia – kilka informacji.
by Michał Milak • • 1 Comment
Chyba nie ma takiego drugiego zwierzęcia, które jak jeleń było przez tysiąclecia otaczane równie wielkim kultem. Nie dziw więc, że jest on bohaterem niezliczonych legend. Do czasów nowożytnych uważano jelenia za królewską zwierzynę, na którą wolno byto polować tylko szlachetnie urodzonym. Natomiast jeżeli ktoś chce dzisiaj zapolować na jelenia, robi to najczęściej za pomocą noża…