Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: na naszym stole

Raki

Spośród wszystkich gatunków raków na terenie Polski najliczniej rozpowszechniony jest rak amerykański i właśnie tego raka możemy najczęściej zobaczyć przebywając nad wodą. Nie jest to nasz rodzimy gatunek. Został on sprowadzony w końcu dziewiętnastego wieku ze Stanów Zjednoczonych na Pomorze i bardzo szybko rozpowszechnił się w wodach północnej Polski, a potem na obszarze całego naszego kraju, wypierając nasze rodzime gatunki, głównie dzięki temu, że jest odporny na tzw. dżumę raczą W naszym klimacie rak amerykański dorasta do około 12 cm długości.
Warto tu wspomnieć jak mierzymy raki. Pomiaru dokonuje się od końca odwłoka, czyli od krawędzi płetwy ogonowej do końca pancerza okrywającego głowotułów zakończonego dziobem zwanym rostrum. Wynika z tego, że do pomiarów nie uwzględniamy długości przednich odnóży krocznych zakończonymi dużymi szczypcami.

Miętus

Miętus (Lota lota), jako jedyny przedstawiciel rodziny dorszowatych, zamieszkuje wody słodkie. Z wyglądu przypomina nieco dorsza. Ciało miętusa jest wydłużone, walcowate, w przekroju owalne,pokryte niewielką łuską, ubarwione oliwkowozielono z białawym wzorem na bokach Charakterystyczną cechą są również płetwy : z dwóch płetw grzbietowych, tylna jest bardzo długa, bo sięga do połowy ciała, a przednia –…

Owoce egzotyczne – Ananas

Pochodzi z Ameryki Południowej, z wyżynnych oraz górzystych obszarów Brazylii i Paragwaju. W porównaniu z innymi owocami odkryto go późno. Najprawdopodobniej pierwszym Europejczykiem, który spróbował ananasa, był Kolumb, kiedy w 1493 roku dopłynął do Gwadelupy. Stamtąd w 1514 roku ananasy sprowadzono do Hiszpanii, a pod koniec XVI wieku stały się znane także we Włoszech, Anglii, Francji oraz na Jawie i w Indiach, gdzie – podobnie jak u nas chleb – ananas był uważany za symbol gościnności. W 1838 roku dzięki misjonarzom luterańskim pierwsza sadzonka ananasa dotarła z Indii do Australii.

Halibut w sosie

Skład: filety z halibuta masła olej śmietana tarty chrzanu migdały – płatki cytryna natka sól, pieprz Sposób przygotowania: Filety starannie umyć, osuszyć, skropić cytryną i przyprawić.Rybę usmażyć na oleju z dodatkiem masła na zloty kolor, podlać odrobiną wody. Filety dusić pod przykryciem około 20 minut. W tym czasie śmietanę wymieszać z pozostałymi składnikami, sos schłodzić.…

Halibut

Szanowni Czytelnicy. Oferta w naszych sklepach ze stoiskami rybnymi jest coraz bogatsza. Oferują one szeroki asortyment ryb o wyglądzie i nazwach częstokroć bardzo egzotycznych. Przeciętny zjadacz karpi czuję się więc nieco zagubiony, a personel stoiska nie potrafi niestety nic powiedzieć na temat oferty. A więc musimy polegać na wzajemnej informacji. Halibut zamieszkuje morza o niskiej…