Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: na naszym stole

Dorsz po prowansalsku.

Skład: 80 dag filetów z dorsza, sok z połowy cytryny, 4 łyżki mąki, 4 łyżki oliwy z oliwek, 4 szalotki 2 pomidory, 1 ząbek czosnku, 1 listek laurowy, 1 łyżka posiekanej natki pietruszki, 100 ml białego wina 20 g masa, sól i pieprz. Sposób przyrządzenia: Filety umyć, osuszyć i podzielić na 4 porcje. Skropić sokiem…

Bigos bieszczadzki.

Skład:

  • kapusta kiszona (kwaśna, bez kminu, nie płukana)
  • 4 kg mięso (najlepiej kilka gatunków – wołowina, wieprzowina, baranina, dziczyzna)
  • 1,6 kg kiełbasa zwykła (ogniskowa, biwakowa, wiejska)
  • 1 kg boczek wędzony
  • 0,6 kg smalec
  • 20 dag śliwki suszone (węgierki, mocno dymione)
  • 0,4 kg rodzynki
  • 10 dag borowiki suszone (ewentualnie pół na pół z podgrzybkami) jeśli grzyby dajemy świeże – trzy razy więcej
  • 12 dag miód (lejący i naturalnie, że naturalny)
  • 4 łyżki cebule (średniej wielkości) 2 sztuki owoce jałowca
  • 24 sztuki igliwie jałowca (świeże)
  • piwo Leżajsk jasne, pełne (najlepiej beczkowe) 1/2 litra

Marynowanie szynek.

Sól jest głównym warunkiem zachowania mięsa od zepsucia. Do marynowania najlepiej użyć sól prażoną. Praży się sól w następujący sposób: zwyczajną sól sypie się na patelnię albo do rondla i przykrywszy trzyma się tak długo na węglach aż trzaskać przestanie. Szynka przeznaczona na marynowanie, powinna parę dni wisieć w przewiewnym miejscu. Na 4 kilo szynki…

Lin gotowany z masłem.

Składniki: 1 lin około 0,8kg – 1kg 2 litry wody 10 dag marchwi 6 dag pietruszki 4 dag selera 3 dag cebuli 2 jaja (kurze) 4 dag masła 1 cytryna 2 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego Natka pietruszki Ocet (najlepiej z białego wina) Sól Przygotowanie: Rybę sparzyć, wypatroszyć i pozbawić głowy i płetw, posolić…