Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: na deser

Marcepanowe gruszki

Składniki: oliwa do nasmarowania blachy 200 g mielonych migdałów 100 g miałkiego cukru 2 łyżki mielonej semoliny 1 jajko 1 łyżka wody z kwiatów pomarańczy 20 goździków cukier puder Sposób wykonania: Do miski wsypać mielone migdały, cukier oraz hemolinę. Dokładnie wymieszać i dodać roztrzepane jajko oraz wodę z pomarańczy. Całość wyrobić aby powstało gładkie ciasto.…

Biszkopt Agnieszki

Składniki: 5 jajek 2/3 szkl cukru 1 ¼ szkl mąki masło i mąka do formy Sposób wykonania: Białka oddzielić od żółtek po czym białka ubijać mikserem. Gdy są średnio ubite nie przerywając mieszania wsypywać stopniowo cukier a gdy masa stanie się gęsta dodawać stopniowo żółtka. Gdy składniki się połączą na sam koniec dodać jeszcze mąkę.…

Strudel jabłkowy z rodzynkami

Składniki: 250 g mąki 1 łyżka oliwy 1 jajko 1 łyżeczka octu winnego szczypta soli 100 g masło 50 g cukru pudru Nadzienie: 750 g jabłek 30 g rodzynek ½ łyżeczki cynamonu 80 g bułki tartej 50 g masła 40 g cukru Sposób wykonania: Do mąki wbić jajko, dodać ocet, oliwę oraz sól. Całość dokładnie…

Mazurek z waniliowym nadzieniem

Kruche: 150 g mąki 100 g masła 50 g cukru pudru 1 żółtko   szczypta soli Masa: 150 g mleka w proszku 370 g cukru 0,75 laski wanilii 100 g masła woda Sposób wykonania: Masło posiekać razem z mąką po czym dodać żółtko, cukier oraz sól. Całość dokładnie wyrobić na jednolite ciasto, wówczas owinąć  je…

Mandraynki na deser

Składniki: 6 mandarynek łyżeczka miodu łyżeczka winaiku łyżeczka zmilonych orzechów esencja wnailiowa ½ szkl soku pomarańczowego Sposób wykonania: Miód wymieszać z winiakiem. Następnie dodać sok pomarańczowy oraz posiekane orzechy. Doprawić do smku esencją waniliową. Mandraynki obrać i podzielić na cząsteczki. Przełozyć je do pucharków i polać sosem.