Składniki: Udziec lub łopatka z jelenia do 1 kg (BEZ KOŚCI) 10 dag cebuli 6 dag tłuszczu roślinnego 2 dag mąki 1/8 L śmietany 1/8 L octu (najlepiej winnego czerwonego) 1/4 L wody 5 dag suszonych grzybów Liść laurowy Pieprz ziarnisty Ziele Angielskie Przygotowanie: Połowę cebuli pokroić w plastry, wrzucić do wody razem z pieprzem,…
Tag: na biwak
Biwak
Okonie smażone.
by marek • • 2 komentarze
Składniki: Okoń/Karaś (o wadze około 1-2kg) 4 dag mąki 6 dag tłuszczu roślinnego Tarty chrzan Natka pietruszki Cytryna lub sok z cytryna Sól Przygotowanie: W przypadku okonia najpierw rybę wypatroszyć, odciąć głowę i ogon, sparzyć wrzątkiem, oskrobać BARDZO ostrym nożem (świetnie też do tego nadaje się tarka). W przypadku karasia wypatroszyć, odciąć głowę i ogon.…
Biwak
Dzika kaczka w czerwonej kapuście.
by marek • • 1 Comment
Składniki: 1 Krzyżówka (dzika kaczka) lub 2 Cyranki (też dzikie kaczki) lub 1 Cietrzew lub 2 Kuropatwy 1 kg czerwonej kapusty 8 dag tłuszczu 5 dag cebuli 2 dag mąki 250 ml wody Ocet (najlepiej z czerwonego wina) Kieliszek czerwonego wina Kilka ziaren jałowca Sól Cukier Przygotowanie: Po wypatroszeniu nie oprawiamy dalej ptaka tylko wieszamy…
Biwak
Pieczony bażant.
by marek • • 1 Comment
Biwak
Kuropatwy duszone w śmietanie.
by marek • • 1 Comment
Składniki: 3 kuropatwy lub 2 cietrzewie 6 dag tłuszczu roślinnego 2 dag mąki 250 ml śmietany Natka pietruszki Sól Jałowiec Przygotowanie: Kuropatwy lub cietrzewie oprawić (ale NIE płukać, i nigdy nie mieszać kuropatw z cietrzewiami podczas samego gotowania) i powiesić w chłodnym miejscu (NIE lodówce) na 1-2 dni (w lecie) lub 3-4 w zimę. Kiedy…