Skład: 8 dużych moreli 40dkg chudej wołowiny ( polędwica lub rostbef) albo po 20dkg wołowiny i chudej wieprzowiny sól, pieprz, oliwa. Sposób wykonania: Mięso pokroić na 3 cm kostkę, posolić i popieprzyć, skropić oliwa. Nadziewać na szpadki na przemian mięso i polówkę moreli. Przy użyciu 2 rodzajów mięsa – brać tez na przemian. Opiec na…
Tag: morele
Dodatki
Morele marynowane – 2
by A. • • 0 Comments
Skład: 2 kg. Morel 2,5 szklanki cukru 1/2 l. octu 6 % laska wanilii kieliszek rumu Sposób wykonania: Morele sparzyć i obrać ze skórki, przekroić, wyjąc pestki. Morele zasypać cukrem w misce. Zagotować ocet i 1/2 l. wody + wanilie (przecięta wzdłuż). Trochę przestudzić, wlać rum. Nakładać do słoików morele z cukrem,…
Dodatki
Morele marynowane – 1
by A. • • 0 Comments
Skład: 1 kg moreli kopiasta łyżka miodu 2 szkl. Cukru 4-5 goździków po 2-3 ziarnka pieprzu i ziela ang 1/2 szkl, octu 10% Sposób wykonania: Opłukać, osączyć, przekroić i wyjąć pestki. Zagotować syrop: 1 szkl. wody, cukier i korzenie. Na średnim ogniu wrzucić morele do syropu i po zagotowaniu odstawić. Ponowić…
Desery
Konfitury z moreli
by A. • • 0 Comments
Skład: 1 kg moreli 80 dkg cukru Sposób wykonania: Morele musza być dojrzale i jędrne, miękkie się nie nadają. Opłukać iosączyć na sicie, przekroić, odjąć pestki, które można zachować (smakmigdałowy). Zagotować 1,5 szkl, wody z cukrem, odszumować, na wrzący, ale namałym ogniu, wrzucić morele i zagotować. Zaraz zdjąć z ognia, ostudzić. Pokilku godzinach znów…