Składniki: 6 szklanek mleka 1 jajko 15 dkg mąki sól Sposób wykonania: Jajko umyć, zawartość najlepiej wylać do kubeczka z dziobkiem dodać mąkę , wyrobić drewnianą łyżką ciasto. Zagotować mleko. Do wrzątku wlewać cienkim strumieniem ciasto. Zagotować, przyprawić solą do smaku. Podawać zaraz po przyrządzeniu.
Tag: mleczny
Listy
Zupa mleczna z ryżem
by Karolina Matulewicz • • 0 Comments
Listy
Zupa mleczna z płatkami owsianymi
by Donata Karpeta • • 0 Comments
Listy
Kasza manna na mleku
by Jadwiga Nowek • • 0 Comments
Składniki: 5 szklanek mleka 15 dkg kaszy manny 2 ½ szklanki wody sól, cukier do smaku 1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki Sposób przyrządzenia: Mannę wymieszać ze szklanka zimnej wody.1 ½ szklanki wody zagotować ,doprowadzić do wrzenia. Odstawić na mały płomień, gotować powoli około 15 minut. Do ugotowanej kaszy dodać gorące mleko, doprowadzić do wrzenia, przyprawić…