Składniki: 0,75 l soku wyciśniętego z marchwi 1 szkl wody 4 łyżki płynnego miodu sok wyciśnięty z 1 pomarańczy łyżeczka startej skórki z pomarańczy sok z cytryny Sposób wykonania: Wodę lekko podgrzać po czym dodać do niej miód i dokładnie wymieszać aby miód się rozpuścił. Wówczas odstawić wodę z miodem w chłodne miejsce aby ostygł.…
Tag: miód
Porady i Ciekawostki
Nalewka na cytrynach
by Mateusz Cisek • • 0 Comments
Składniki: 4 cytryny 1 l wódki 1 szkl miodu Sposób wykonania: Cytryny dokładnie oczyścić po czym obrać je ze skórki, usuwając białą skórkę. Następnie pokroić je w plasterki i przełożyć do słoja. Zalać je wódką i odstawić w nasłonecznionym miejscu na 3 dni. Po tym czasie płyn odcedzić i dodać do niego miód. Ponownie odstawić…
Porady i Ciekawostki
Marynowana papryka II Konrada
by Konrad Binkowski • • 0 Comments
Składniki: 1 kg papryki 5 dag soli kilka listków laurowych 1 szkl wody 1 szkl octu winnego 1 szkl oliwy z oliwek Sposób wykonania; Do garnka wlać szklankę wody i ocet, doprowadzić do wrzenia. W między czasie paprykę przekroić na pól i wydrążyć z niej gniazda nasienne po czym przełożyć ją do wyparzonego dużego słoja.…
Porady i Ciekawostki
Marynowana papryka bez skórki Konrada
by Konrad Binkowski • • 0 Comments
Składniki: 1 kg papryki 1 szkl octu winnego 4 łyżki oliwy z oliwek 25 dag miodu szczypta soli Sposób wykonania: Papryki(mogą być różnokolorowe) wrzucić na gorący wrzątek na około 2 minuty. Po tym czasie je odcedzić i obrać ze skórki. Następnie je pokroić, usuwając gniazda nasienne. Ułożyć je w wyparzonych słoikach. Natomiast do rondla wlać…
Porady i Ciekawostki
Indycze kotlety w miodzie
by Piotr Golonka • • 0 Comments
Składniki: 4 sznycle 1 łyżka miodu 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczką soku z cytryny 1 łyżeczka ziół prowansalskich sól pieprz Sposób wykonania: Do salaterki wlać miód, oliwę z oliwek oraz sok z cytryny. Dodać jeszcze zioła prowansalskie i całość dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Powstałą marynatą natrzeć mięso i odstawić…