Składniki: 2 szkl. uprażonych migdałów 6 kostek cukru wódka starta skórka z 2 cytryn 8 białek szczypta soli morskiej 1 2/3 szkl. cukru Sposób wykonania: Każda kostkę nasączyć ½ łyżeczką wódki po czym posiekać je razem z migdałami i skórką cytrynową. Następnie białka z dodatkiem soli ubić na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodać do…
Tag: migdały
Listy
Migdałowe babeczki z bitą śmietaną
by Ela • • 0 Comments
Składniki: 1 ½ szkl. mleka ½ szkl. słodkiej śmietanki 2 łyżki cukru łyżka masła 15 migdałów 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej łyżeczka budyniu migdałowego 1 szkl. płatków migdałowych łyżka cukru pudru bita śmietana Sposób wykonania: Migdały sparzyć wrzątkiem po czym je posiekać i zalać mlekiem. Dodać jeszcze masło oraz cukier i gotować 3 minuty na małym…
Listy
Sandacz gotowany z włoszczyźnie
by Katarzyna • • 0 Comments
Składniki: 1 sandacz włoszczyzna 2 cebule 2 listki laurowe 2 goździki 4 ziarna ziela angielskiego 4 ziarna pieprzu sok i skorka z 1 cytryny 2 łyżki masła 1 łyżka mąki 20 ml czerwonego wina 3 łyżki płatków migdałowych 3 łyżki rodzynek sól pieprz cukier Sposób wykonania: Rybę sprawić po czym oprószyć solą i skropić sokiem…
Listy
Zupa migdałowa Ewy
by Ewa • • 0 Comments
Listy
Zapiekane brzoskwinie z konfiturą
by Bożena Felisiak • • 0 Comments
Składniki: 8 brzoskwiń 1 szkl. konfitury z róży 5 surowych białek ¾ szkl cukru pudru 2 łyżki płatków migdałowych masło do formy Sposób wykonania: Brzoskwinie sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórki, po czym przekroić na pół i usunąć pestki. W miejsce po pestkach włożyć po łyżeczce konfitury. Przełożyć brzoskwinie do naczynia żaroodpornego wysmarowanego tłuszczem. Następnie…