Składniki: 50 g imbiru 50 g mięty angielskiej 50 g szałwii 50 g anyżu 2 butelki spirytusu 3 butelki wody źródlanej Sposób wykonania:Wszystkie przyprawy zalać spirytusem i odstawić na 18 godzin.Po tym czasie wlać wodę źródlaną i całość przedestylować.
Tag: mięta
Dodatki
Przyprawa turecka
by Małgorzata Kostrzewa • • 0 Comments
Składniki: 2 łyżki posiekanej mięty 3 rozgniecione ząbki czosnku 1 łyżka startego imbiru 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka zmielonego kminku pieprz Sposób wykonania: Wszystkie składniki wrzucić do miseczki i dokładnie wymieszać.
Wódka
Miętówka
by Teresa Przybylska • • 0 Comments
Składniki: 1 cytryna 400 ml wody 1 łyżeczka cukru 3 gałązki mięty 450 ml spirytusu Sposób wykonania: Sparzoną cytrynę obrać ze skórki.Następnie wodę zagotować z dodatkiem cukru.Mięte i skórkę włożyć do gąsiora i zaleć je spirytusem oraz syropem.Odstawić przykryte na 6 dni.W trakcie uzupełniać przegotowaną wodą aby był zawsze około 1 litra płynu.Po 6 dniach…
Nalewki
Nalewka miętowa
by Kamil Bieniek • • 0 Comments
Składniki: 1 l wódki 50 g mięty Syrop: 1 ½ szkl. cukru 2 szkl. wody Sposób wykonania: Miętę zalać wódką i odstawić na 3 tygodnie. Po tym czasie przecedzić i powstały płyn wymieszać z woda oraz cukrem. Przelać nalewkę do butelki, szczelnie zakręcić lub zakorkować i odstawić na 4-5 tygodni w ciepłe miejsce.

